Stripversie (met integrale tekst) van de roman van Bordewijk uit 1931 over een totalitaire heilstaat die langzaam ten onder gaat.
Titel
Blokken
Illustrator
Viktor Hachmang 1988-
Naar het werk van
Ferdinand Bordewijk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2018
[98] p. : ill.
ISBN
9789038805122 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het boek 'Blokken' (1931) van Ferdinand Bordewijk is opgedragen aan S.M. en A. Eisenstein, twee boegbeelden van de Russische avant-garde uit het begin van de vorige eeuw. 'Blokken' is sterk beïnvloed door kunststromingen uit die tijd. Het dystopische verhaal over een vierkante maatschappij waarin mensen zijn gereduceerd tot bouwstenen, werd door vormgever Hachmang verstript. Zijn hoekige, tot in de perfectie uitgewerkte tekeningen met telkens één felle steunkleur, passen perfect bij het vierkante verhaal van Bordewijk. Het verhaal gaat over een maatschappij waarin rond en individualisme verboden zijn. Als een oude, gerespecteerde man een lezing houdt over het volmaakte van de cirkel (ronde ogen, vrouwelijke vormen, de zon), blijft iedereen toch achter het vierkant staan. Een opstand tegen het vierkant wordt uiterst efficiënt neergeslagen. 'Blokken' ziet er fantastisch uit, maar door de kleine tekstblokken met compact (vierkant!) lettertype in wit en zwart tegen een gekleurde achtergro…Lees verder

Over Viktor Hachmang

Viktor Hachmang (Schiedam, 1988) is een Nederlandse illustrator, graficus en striptekenaar.

Biografie

Hachmang studeerde van 2008 tot 2011 Grafisch Ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Zijn illustraties werden o.a. gepubliceerd in The New York Times, Die Zeit, MIT Technology Review en Wired. Hachmang maakt ook experimentele stripverhalen. Hij debuteerde in 2016 met zijn kortverhaal Book of Void, een fictief verslag van aanslagen op kunstwerken in het Stedelijk Museum dat verwijst naar Go Rin No Sho (Het Boek van Vijf Ringen) van Miyamoto Musashi over samoerai-zwaardkunst en filosofie.

Begin 2018 verscheen zijn graphic novel Blokken, gebaseerd op de gelijknamige dystopische sciencefiction-novelle van Ferdinand Bordewijk uit 1931.

Publicaties