Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Achttienhoog

Vincent Bijlo (auteur)
Achttienhoog op een naargeestige studentenflat in Utrecht droomt een blinde student van een grootse toekomst als literair journalist.
Titel
Achttienhoog
Auteur
Vincent Bijlo  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2001
1 cd
Speelduur
04:19
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man Geconverteerd boek

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Achttienhoog' is de tweede roman van de blinde schrijver en cabaretier Vincent Bijlo (1965). Het kan gezien worden als een vervolg op de eerste, 'Het instituut'*, maar is uitstekend los daarvan te lezen. De schrijfstijl is een stuk beter, minder cynisch en zeker humoristisch. De blinde hoofdpersoon Otto Iking gaat Nederlands studeren in Utrecht. Otto krijgt een flat op achttienhoog, die later onbewoonbaar verklaard blijkt te zijn. Hij blijft daar toch alleen wonen en heeft nu zeven lege kamers tot zijn beschikking. Tijdens de introductieweek wordt hij verliefd op zijn mentrix Trijntje. Maar het blijft bij een romantisch avontuurtje. Op de voorkant staan deze keer de naam van de auteur en de titel van het boek in braille (bij 'Het instituut' ging het om schuttingwoorden). Vincent Bijlo (1965) bezocht het blindeninstituut in Huizen en studeerde vervolgens Nederlands.Vrij kleine druk. De flaptekst is overdwars gedrukt.

Over Vincent Bijlo

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg

Vincent Robert Bijlo (Amsterdam, 27 april 1965) is een Nederlandse cabaretier, schrijver en columnist.

Biografie

Bijlo, die vanaf zijn geboorte blind is, bracht een deel van zijn jeugd door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Na het behalen van zijn vwo-diploma aan het St.-Vituscollege te Bussum (1985) studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht (1986-1988). Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival.

In 1998 publiceerde hij zijn debuutroman "Het Instituut", waarna nog 3 romans volgden.

Bijlo is ook columnist, onder meer driemaal per week voor het AD. Ook heeft hij een vaste column in het Feyenoord Magazine en het UWV-magazine. Eens per maand schreef hij een reportage voor het dagblad Trouw. Tevens leverde hij bijdragen in NRC Handelsblad. Ook had hij reg…Lees verder op Wikipedia