Braille
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het instituut

Vincent Bijlo (auteur)
De auteur is een Nederlandse cabaretier. Een autobiografisch verhaal over het wel en wee op een school voor blinden en slechtzienden in de jaren '70. De gebeurtenissen zijn tragikomisch en hilarisch.
Titel
Het instituut
Auteur
Vincent Bijlo
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 1998
4 banden
Oorspr. uitgever
De Arbeiderspers
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op satirische wijze vertelt de blinde Otto Iking in de ik-vorm over zijn leven op het blindeninstituut in Bussum/Huizen. Hij zit er in de laatste klas van de lagere school en woont daar ook in het internaat. Eens per maand gaat hij naar huis, maar bij zijn softe vader en drankzuchtige moeder voelt hij zich niet echt prettig. Op het instituut haalt hij kattekwaad uit met de 'superblinde' Harm, die glazen ogen heeft. Ook ontdekt Otto de prille liefde, samen met zijn vriendinnetje Sonja, en verzorgt hij een eigen radioprogramma. De avonturen volgen elkaar in sneltreinvaart op. Hierdoor blijven sommige belevenissen wat oppervlakkig, maar is er ook een vlot leesbaar verhaal ontstaan. Volwassen en jeugdige lezers krijgen een goed beeld van het school- en internaatsleven van een blinde jongen op een blindeninstituut in de jaren '70. 'Het instituut' is de hilarische, vlot geschreven debuutroman van de blinde cabaretier Vincent Bijlo (1965). Bijlo heeft zelf onderwijs gevolgd aan het instituut…Lees verder

Over Vincent Bijlo

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg

Vincent Robert Bijlo (Amsterdam, 27 april 1965) is een Nederlandse cabaretier, schrijver en columnist.

Biografie

Bijlo is vanaf zijn geboorte blind. Hij bracht een deel van zijn jeugd door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Op vijftienjarige leeftijd vernam hij van zijn moeder dat zijn visuele beperling inhield dat hij ook - in toenemende maite - gehoorverlies zou ervaren. Na het behalen van zijn vwo-diploma aan het St.-Vituscollege te Bussum (1985) studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht (1986-1988). Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival.

In 1998 publiceerde hij zijn debuutroman Het Instituut, waarna nog 3 romans volgden: Achttienhoog (2001), De woordvoerder (2003) en De Ottomaanse herder (2009).

Bijlo is ook columni…Lees verder op Wikipedia