Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kort door de bocht : columns

Vincent Bijlo (auteur)

Kort door de bocht : columns

Genre:
Speelse columns over de actualiteit in de periode 2002-2005.
Titel
Kort door de bocht : columns
Auteur
Vincent Bijlo
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2005
187 p.
ISBN
90-295-6262-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De cabaretier/schrijver Bijlo (eerder verscheen van hem een romantrilogie rond zijn alter ego Otto Ikking) bundelde een reeks columns die hij schreef voor het 'Utrechts Nieuwsblad'. Ze vormen een overwegend humoristische terugblik op de actualiteit van de periode maart 2002-januari 2005, gelardeerd met verslaggeving van persoonlijke beslommeringen. Veel van de onderwerpen vragen om persiflage; ze zijn bij deze cabaretier in goede handen: de 'inburgeringsman', een politiek correcte, 'rolstoelpiet' en de dubbelganger van Saddam Hoessein. Bijlo's visuele beperking maakt dat hij politici op een ongebruikelijke manier kan beoordelen: op hun stem (alleen die van Rosenmöller kan ermee door). De dood figureert regelmatig, van bekende Nedeerlanders als Prins Claus, Bram Vermeulen en Theo van Gogh, tot een ontroerende column over Bijlo's overleden vader. Hilarisch hoogtepunt is een alternatieve troonrede, ondertekend met 'Leve de Koningin! At your service! At your service! At your service!' Een…Lees verder

Over Vincent Bijlo

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg

Vincent Robert Bijlo (Amsterdam, 27 april 1965) is een Nederlandse cabaretier, schrijver en columnist.

Biografie

Bijlo is vanaf zijn geboorte blind. Hij bracht een deel van zijn jeugd door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Op vijftienjarige leeftijd vernam hij van zijn moeder dat zijn visuele beperling inhield dat hij ook - in toenemende maite - gehoorverlies zou ervaren. Na het behalen van zijn vwo-diploma aan het St.-Vituscollege te Bussum (1985) studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht (1986-1988). Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival.

In 1998 publiceerde hij zijn debuutroman Het Instituut, waarna nog 3 romans volgden: Achttienhoog (2001), De woordvoerder (2003) en De Ottomaanse herder (2009).

Bijlo is ook columni…Lees verder op Wikipedia