Boek
Nederlands

Jasper is onzichtbaar

Vincent Cuvellier (auteur), Ronan Badel (illustrator), Ineke Ris (vertaler)
Jasper besluit vandaag onzichtbaar te zijn. Toch ziet mama hem van het chocoladetoetje snoepen. Jasper snapt al hoe dat komt, hij moet natuurlijk zijn kleren uitdoen! Dan heeft mama een verrassing… Prentenboek met humoristische, gedeeltelijk ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
Jasper is onzichtbaar
Auteur
Vincent Cuvellier
Illustrator
Ronan Badel
Vertaler
Ineke Ris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Emile est invisible
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789053413197 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Humor (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jasper houdt niet van witlof en daarom beslist hij onzichtbaar te worden op de dag dat mama witlof klaarmaakt. Komt daarbij dat Jasper al heel lang onzichtbaar wilde zijn omdat het zo handig is. Zo zou hij stiekem het chocoladedessert kunnen opeten dat mama heeft klaargemaakt. Maar op de een of andere manier lukt dat onzichtbaar-zijn niet meteen en ziet mama hem toch. Dan besluit Jasper over te gaan tot een definitieve oplossing: het zijn zijn kleren die ervoor zorgen dat mama hem toch nog kan zien. Dus… als hij al zijn kleren uittrekt, is het probleem opgelost. Illustrator Ronan Bladel toont hier de voeten en benen van Jasper die achter een deur ijverig zijn schoenen en sokken uittrekt. Wanneer mama roept dat ze een verrassing voor hem heeft, neemt Jasper de proef op de som. Wanneer de verrassing zijn vriendinnetje Julie blijkt te zijn, is Jasper maar wat blij dat hij onzichtbaar is, ‘anders had Julie zijn dinges gezien’. Zo krijgt de lezer Jasper te zien die ongegeneerd, want nietsv…Lees verder
Jasper heeft al lang de wens om onzichtbaar te zijn, zeker vandaag want zijn moeder heeft witlof op het menu staan. Hij gelooft dat het ook werkelijk kan maar als moeder ontdekt dat hij stiekem van het chocoladedessert eet, besluit Jasper dat hij definitief onzichtbaar wordt door zijn kleren uit te trekken. Uiterst pijnlijk is dan ook de confrontatie met zijn vriendinnetje dat keurig netjes op de bank zit te wachten totdat Jasper 'onzichtbaar' (lees: bloot) in de woonkamer verschijnt. Het gezicht van Julie spreekt boekdelen. Weinig tekst, de dialogen van moeder zijn in een cursief lettertype gedrukt en derhalve duidelijk onderscheiden. Dat is prettig voorlezen. De fijne pentekeningen zijn deels ingekleurd. Soms wordt slechts een klein deel van de ruimte geschetst, bijv. alleen de deur waarachter Jasper zich uitkleedt. Klein formaat prentenboek dat gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden, maar beslist de moeite waard is voor een grote groep. In groepsverband kan gesproken worden o…Lees verder

Jasper is onzichtbaar

Jasper heeft besloten vandaag onzichtbaar te zijn. En wat Jasper beslist, gebeurt. Of tenminste, daar is hij zelf alvast heilig van overtuigd. Wanneer hij vaststelt dat zijn moeder hem toch blijft zien, is hij zeker dat dit aan zijn kleren ligt. Dus trekt hij deze uit. Nu moet hij echt onzichtbaar zijn, geen twijfel. Wanneer zijn vriendinnetje Julie op bezoek komt, stapt Jasper zonder enige aarzeling in z’n blootje de kamer in. Terwijl Julie letterlijk groen uitslaat, bedenkt Jasper dat hij gelukkig onzichtbaar is. “Anders had Julie zijn dinges gezien.” (p. 22).
Drie deeltjes tegelijk in deze nieuwe reeks zetten een bijzonder eigenwijs jongetje neer, dat voor hilarische verhalen zorgt. De terugkerende conversatie met een ouder buiten beeld maakt eveneens deel uit van de charme. Naast de sobere illustraties die volledig het karakter en de gedachten van Jasper weergeven. Erg leuk om voor te lezen!

Suggesties