Boek
Nederlands

Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?

Vinciane Despret (auteur)
+1
Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?
×
Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden? Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?

Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?

Filosofische beschouwing van de verhouding tussen mens en dier aan de hand van de betekenis die de mens toekent aan dierengedrag.
Titel
Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?
Auteur
Vinciane Despret
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Que diraient les animaux, si ... on leur posait les bonnes questions?
Uitgever
Gorredijk: Uitgeverij Noordboek, 2022
334 p.
ISBN
9789056158194 (paperback)
Plaatsingssuggestie
594 (SISO) Diergedrag (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een filosofische en onderhoudende beschouwing van de verhouding tussen mens en dier aan de hand van de betekenis die de mens toekent aan dierengedrag. Staan koeien de hele dag te niksen? Kunnen apen werkelijk na-apen? Zien dieren zichzelf zoals wij hen zien? Kunnen ze in opstand komen? In dit boek beantwoordt de Belgische filosofe Vinciane Despret zesentwintig verrassende vragen die vastgeroeste ideeën over dieren op de proef stellen. Ze laat onderzoekers, filosofen en dierverzorgers aan het woord en laat zien hoe we anders over dieren kunnen denken. ‘Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?’ is vormgegeven als een abecedarium: aan de hand van trefwoorden van A t/m Z beschrijft Despret de verschillende eigenschappen die de mens aan dieren toekent en welke waarheid daar al dan niet achter schuilt. Het boek is geschreven in een intelligente, aansprekende stijl en bevat een voorwoord van Bruno Latour en een nawoord van Michel Vandenbosch. Vinciane Despret (Anderlecht,…Lees verder

Over Vinciane Despret

Vinciane Despret (Anderlecht, 12 november 1959) is een Belgisch filosoof, werkzaam aan de universiteit van Luik als professor in de wetenschapsfilosofie. Haar werk situeert zich vooral op de grens tussen wetenschapsfilosofie en ethologie, waarin ze vooral kijkt in welke mate ethologen ons iets kunnen vertellen over hoe we de juiste vragen kunnen stellen binnen wetenschappelijk onderzoek. Haar werk is invloedrijk binnen de zogenoemde animal studies.

Biografie en werk

Vinciane Despret behaalde eerst een diploma binnen de filosofie, en studeerde vervolgens in 1991 af in de psychologie. Binnen haar psychologische studies kwam ze in contact met dierenpsychologie en ethologie, waarnaar haar interesse al snel verschoof.

In eerste instantie ging ze haar ethologisch veldwerk doen bij Amotz Zahavi, die babbelaars bestudeerde in Israël. Zijn werk werd vooral opgemerkt binnen discussies rond altruïsme binnen sociobiolo…Lees verder op Wikipedia