Boek
Nederlands

Knopen

Violette Rennert (auteur), Pierre Ballouhey (illustrator)
In korte teksten en met veel kleurentekeningen worden 22 touwknopen en een aantal touwfiguren uitgelegd. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Knopen (knutselen)
Titel
Knopen / Violette Rennert ; ill. Pierre Ballouhey
Auteur
Violette Rennert
Illustrator
Pierre Ballouhey
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les noeuds
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2003
31 p. : ill.
ISBN
90-5483-368-8
Plaatsingssuggestie
626.6 (SISO) Knutselen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de reeks 'Zakboekje natuur' verschenen tot nu toe acht titels met verschillende onderwerpen als spoorzoeken, de hamster, stormen en orkanen, de bijenkast en archeologie. In dit boekje buigt de auteur zich over het leggen van knopen. Het boekje bevat 22 basisknopen om te binden of om decoratieve figuren mee te maken. Aan bod komen onder andere de achtknoop, de kruisknoop, de trompetsteek, de oudewijvenknoop en de overhandse lus. Iedere knoop is voorzien van dezelfde basisinformatie: de naam, herkomst, de specifieke kenmerken en het gebruik ervan. Hoewel de knopen geordend zijn van makkelijk naar moeilijk en steeds voorzien van tekeningen heb ik mijn bedenkingen bij de waarde van het geheel. Vooreerst is er het taalgebruik, dat mijns inziens allerminst duidelijk is. Welke jongere wordt wegwijs uit een zin als: "Wil je een knoop die je weer snel los kunt trekken, leg dan een knoop met een bocht. Haal het touwtje door de bocht en als je aan het onderste eind trekt, is het touw al los"…Lees verder
In dit eenvoudig uitgevoerde deeltje uit de serie Zakboekje natuur leert de doelgroep knopen maken. Aan de hand van een eenvoudige beschrijving en duidelijke illustraties wordt stap voor stap uitgelegd hoe een paalsteek, een timmersteek, een trompetsteek en nog heel veel meer knopen (totaal 22) kunnen worden gemaakt. Bij deze verschillende knopen wordt ook in een apart kader uitgelegd wanneer een dergelijke knoop gebruikt werd/wordt. Het laatste deel van dit dunne boekje besteedt aandacht aan het maken van leuke touwfiguren. Het taalgebruik is eenvoudig, de aanwijzingen mede dankzij de illustraties in kleur goed te volgen. Bevat een trefwoordenregister en een verklarende woordenlijst. Op de voorkaft een overzicht van een aantal in het boekje behandelde knopen. Vanaf ca. 11 jaar.