Het leven en vooral de politieke en sociale ideeën van drie generaties van een familie uit de Engelse hogere middenklasse tussen 1880 en 1936.
Titel
De jaren
Auteur
Virginia Woolf
Vertaler
Barbara de Lange
Verteller
Tom Meeus  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The years
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2017
1 cd
Speelduur
18:20
Oorspr. uitgever
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De jaren tussen ons

De voorlaatste roman van Virginia Woolf, The years, verschijnt voor het eerst in het Nederlands. Het boek van de 'first lady van de avant-garde' is niet los te lezen van haar dagboeken.

De meeste boeken worden onder water geschreven. Onder de douchestralen stromen ze eruit op de huid van de schrijver, in het badwater zwemmen ze voorbij, de gedachten over wat op papier zal komen.

Virginia Woolf schreef een speech voor een vrouwenvereniging, herwerkte die tot haar illustere essay A room of one's own, en toen nam ze een bad. ' I have this moment, while having my bath', schrijft ze in haar dagboek, ' conceived an entire new book - a sequel to “A room of one's own” - about the sexual life of women: to be called “Professions for women” perhaps - Lord how exciting!' In hogere sferen begint Woolf in oktober 1932 te werken aan een boek met de werktitel The argiters. Vijf jaar later zal dat het daglicht zien als The years.

Als opgroeiend meisje dat knettert van wilde schrijfplannen maar nog niets in handen heeft, zit ik in bad en lees ik de dagboeken van Virginia Woolf. Ze is mijn icoon, denk ik, ze is van mij, ze …Lees verder

In deze, haar voorlaatste, roman beschrijft Virginia Woolf (1882-1941) over een periode van vijftig jaar (van 1880 tot 'heden': 1930) hoe de jongere leden van de 'hogere middenklasse'-familie Pargiter zich proberen te ontworstelen aan de verstikkende Victoriaanse conventies van de ouderen. Een roman over drie generaties, ontvangen als 'eindelijk een roman van Woolf zonder ingewikkelde vorm' (na haar modernistische romans als 'To the lighthouse' en 'The waves') en al bij verschijnen in 1937 een bestseller. Maar het boek is wel degelijk zeer doordacht en voor een familiesaga ongewoon van compositie. In een serie schetsen, momentopnamen uit de bestreken periode, worden vanuit verschillende familieleden en hun persoonlijke interesses en gevoelens, hun levens en bezigheden belicht tegen de achtergrond van, of verweven met, de gebeurtenissen in de veranderende maatschappij: de Boerenoorlog, de Eerste Wereldoorlog, India, de Ierse kwestie, vrouwenemancipatie, homoseksualiteit, maar ook de op…Lees verder

Over Virginia Woolf

Virginia Woolf (South Kensington (Londen), 25 januari 1882 – Lewes (Sussex), 28 maart 1941) was een Brits schrijfster en feministe. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Woolf een belangrijke figuur in het literaire leven van Londen. Ze was lid van de Bloomsburygroep.

Leven

Woolf werd als Adeline Virginia Stephen geboren te Londen, in een klassiek Victoriaans gezin. Haar vader Sir Leslie Stephen was een bekend literair criticus en redacteur van de 'Dictionary of National Biography'. Na de dood van haar moeder Julia Jackson in 1895 kreeg Woolf op dertienjarige leeftijd een eerste zenuwinzinking. Later zou ze in haar autobiografische verslag "Moments of Being" laten doorschemeren dat zij en haar zuster Vanessa Bell slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik door hun halfbroers George en Gerald Duckworth. Na de dood van haar vader verhuisde ze met haar zuster Vanessa naar een huis in Bloomsbury. Ze vormden het beg…Lees verder op Wikipedia