Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Je eigen kamer

Ook verschenen als Een kamer voor jezelf

Virginia Woolf (auteur), Ivo Verheyen (vertaler)
+1
Je eigen kamer
×
Je eigen kamer Je eigen kamer

Je eigen kamer

Ook verschenen als Een kamer voor jezelf

In de reeks:
De bekende Britse schrijfster (1882-1941) analyseert de positie van de vrouwen, en van haar vrouwelijke collega’s in het bijzonder, in het Engeland van omstreeks 1920.
Onderwerp
Schrijverschap
Titel
Je eigen kamer
Ook verschenen als
Een kamer voor jezelf
Auteur
Virginia Woolf
Vertaler
Ivo Verheyen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A room of one's own
Uitgever
Leuven: Davidsfonds uitgeverij, 2021 | Andere uitgaven
144 p.
ISBN
9789022338476 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het uitgebreide essay is gebaseerd op een collegereeks gegeven door Virginia Woolf (1882-1941) in oktober 1928 in de eerste colleges die voor vrouwen in Cambridge toegankelijk waren, in het bijzonder twee colleges over 'vrouw en fictie'. De auteur combineert fictie en non-fictie om de plaats van vrouwelijke schrijfsters in de literatuur van deze tijd te bepalen. Ze is overtuigd van een ding: om te kunnen schrijven moet een vrouw over eigen kamer en geld beschikken. Het is echter niet zo eenvoudig. Eigen kamer is een metafoor voor eigen plaats, iets wat voor mannen vanzelfsprekend is maar wat vrouwen, die gevangenen zijn van de tijd waarin ze leven, moeten opeisen. Woolf bekritiseert de opvattingen over vrouwen die de samenleving beheersen. Met dertien pagina's noten bij de tekst.

Over Virginia Woolf

Virginia Woolf (South Kensington (Londen), 25 januari 1882 – Lewes (Sussex), 28 maart 1941) was een Brits schrijfster en feministe. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Woolf een belangrijke figuur in het literaire leven van Londen. Ze was lid van de Bloomsburygroep.

Leven

Woolf werd als Adeline Virginia Stephen geboren te Londen, in een klassiek Victoriaans gezin. Haar vader Sir Leslie Stephen was een bekend literair criticus en redacteur van de 'Dictionary of National Biography'. Na de dood van haar moeder Julia Jackson in 1895 kreeg Woolf op dertienjarige leeftijd een eerste zenuwinzinking. Later zou ze in haar autobiografische verslag "Moments of Being" laten doorschemeren dat zij en haar zuster Vanessa Bell slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik door hun halfbroers George en Gerald Duckworth. Na de dood van haar vader verhuisde ze met haar zuster Vanessa naar een huis in Bloomsbury. Ze vormden het beg…Lees verder op Wikipedia