Gefingeerde autobiografie van een jonge edelman die in de loop van eeuwen langzaam een vrouw wordt.
Titel
Orlando
Auteur
Virginia Woolf
Redacteur
Brenda Lyons
Inleider
Sandra M. Gilbert
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
[London]: Penguin Books, 2016 | Andere uitgaves
XLVIII, 273 p. : ill.
ISBN
9780241284643 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Orlando' is zonder twijfel één van de amusantste en meest toegankelijke romans uit het oeuvre van de Engelse schrijfster Virginia Woolf (1882-1941). Zoals de Engelse titel aangeeft ('Orlando: a biography') hebben we in feite met een biografie te doen, zij het dat de hoofdpersoon Orlando een fictieve figuur is: een jonge edelman die in de loop der eeuwen langzaam verandert in een vrouw. Orlando's biografe is allesbehalve een neutrale vertelinstantie, maar neemt telkens de gelegenheid te baat haar eigen mening te ventileren over uiteenlopende zaken als de biografie (waarbij zij niet zuinig is met kritiek op de traditionele Victoriaanse geschiedschrijving), de verhouding tussen de sexen en het schrijverschap. Deze uitgave is voorzien van illustraties en een uitgebreide introductie door Sandra M. Gilbert. In 1992 verfilmd door Sally Potter met Tilda Swinton in de titelrol. Penguin Classics.

Over Virginia Woolf

Virginia Woolf (South Kensington (Londen), 25 januari 1882 – Lewes (Sussex), 28 maart 1941) was een Brits schrijfster en feministe. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Woolf een belangrijke figuur in het literaire leven van Londen. Ze was lid van de Bloomsburygroep.

Leven

Woolf werd als Adeline Virginia Stephen geboren te Londen, in een klassiek Victoriaans gezin. Haar vader Sir Leslie Stephen was een bekend literair criticus en redacteur van de 'Dictionary of National Biography'. Na de dood van haar moeder Julia Jackson in 1895 kreeg Woolf op dertienjarige leeftijd een eerste zenuwinzinking. Later zou ze in haar autobiografische verslag "Moments of Being" laten doorschemeren dat zij en haar zuster Vanessa Bell slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik door hun halfbroers George en Gerald Duckworth. Na de dood van haar vader verhuisde ze met haar zuster Vanessa naar een huis in Bloomsbury. Ze vormden het beg…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek