Oorlogsdagboeken van de Vlaamse schrijfster.
Titel
Oorlogsdagboeken 1914-1918 / Virginie Loveling ; bezorgd door Sylvia Van Peteghem ... [et al.]
Auteur
Virginie Loveling
Redacteur
Sylvia Van Peteghem
Verteller
Greet Pernet  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
1 cd
Speelduur
15:38
Oorspr. uitgever
Meulenhoff/Manteau
Aantekening
Omslagondertitel : Een vrouw vertelt over haar Eerste Wereldoorlog Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Vlaamse schrijfster Virginie Loveling was 78 jaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Vanaf de dag dat de Duitsers in 1914 België binnenvielen, hield zij een dagboek bij. Zij noteerde haar eigen waarnemingen, maar ook veel van het nieuws dat haar ter ore kwam via derden. Ook maakte ze reizen zodat zij als oorlogscorrespondente informatie uit de eerste hand kon geven, met een scherp oog voor details. Een veelheid aan thema’s passeert de revue. Langstrekkende soldaten, neergestorte vliegtuigen of zeppelins, de aanblik van halfvergane lijken, de effecten van strenge tuchtstraffen voor de burgerbevolking, het lot van Belgische vluchtelingen in Nederland, enzovoort. Vaak citeert zij gesprekken woordelijk, waardoor de toon verlevendigt. Vanwege censuur en een beperkte actieradius ontgaat belangrijk nieuws (zoals de eerste gifgasaanval in 1915) haar ook wel. Ze schrijft vlot, en vermijdt een teveel aan namen. De oude spelling is aangehouden en de Nederlandse lezer moet wel wennen aan het…Lees verder

Over Virginie Loveling

Marie Virginie Loveling (Nevele, 17 mei 1836 – Gent, 1 december 1923) was een Vlaams dichteres en schrijfster. Zij heeft enkele malen het pseudoniem W.G.E. Walter gebruikt.

Biografie

Virginie Loveling is geboren en getogen in het Oost-Vlaamse Nevele. Haar ouders waren Marie Comparé en de uit Papenburg (Nedersaksen) afkomstige Herman Anton Loveling, die zelfmoord pleegde in 1846, toen Virginie tien jaar oud was. Door haar vader had ze de Duitse nationaliteit, die ze in 1879, na de dood van haar moeder, verruilde voor de Belgische.

Ze debuteerde, samen met haar twee jaar oudere zuster Rosalie, met realistische, observerende gedichten, die een sentimentele ondertoon hadden. Na Rosalies vroegtijdige overlijden in 1875 schreef ze in hoofdzaak novellen en romans in een vrij sobere en realistische stijl.

De scherpe politieke tegenstellingen van haar tijd inspireerden haar tot twee antikatholieke werken (In onze Vlaamsc…Lees verder op Wikipedia