Boek
Nederlands

Slimme speurders

Vivian Den Hollander (auteur), Juliëtte De Wit (illustrator)
Drie verhalen over Sproet en zijn vriendin Spekkie. Zij zoeken een autodief, lossen een juwelenroof op en vinden nog een dief. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 6
Titel
Slimme speurders
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Juliëtte De Wit
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2007 | Andere uitgaves
120 p. : ill.
ISBN
9789021615387 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met drie verhalen van Spekkie en Sproet. Twee verhalen verschenen eerder in de Spetter-reeks van Zwijsen, maar zijn nu herschreven; het derde verhaal is speciaal geschreven voor deze bundel. In de drie verhalen is de slimme speurzin van Spekkie en Sproet, het onafscheidelijke vriendenpaar, het hoofdthema: in het eerste verhaal ontdekken zij op doortastende wijze waar de mooie, gele kever van hun juf zich bevindt; in het tweede verhaal lossen zij op moedige wijze een juwelenroof in de trein op; in het derde verhaal zien zij aanvankelijk de verkeerde persoon aan voor een dief, maar door zich op die ene persoon te richten, lossen zij wel een diefstal op die plaatsvindt in het huis van de aanvankelijke verdachte. Elk verhaal is vlot geschreven, in korte, beeldende zinnen. De tekst is gedrukt in een grote letter, op heerlijk stevig, een beetje glanzend papier. Het boek wordt verder aantrekkelijk gemaakt door de mooie, realistische, kleurige prenten (aquarel/inkt): soms ter grootte v…Lees verder

Spekkie en Sproet. Slimme speurders

Spekkie en Sproet zitten in dezelfde klas en zijn dikke vrienden. In dit boek lossen ze als volleerde speurders drie raadsels op. In ‘Spekkie en Sproet en de gestolen auto’ vinden ze de verdwenen auto van hun juf Bianca terug. ‘Spekkie en Sproet en de man met de hoed’ gaat over een juwelendiefstal. Dank zij de opmerkzame kinderen wordt de dader gevat. In het laatste verhaal ‘Spekkie en Sproet op glad ijs’ zien ze een onschuldige man voor een inbreker aan, maar alles komt toch weer goed. Deze drie verhalen zijn samengebundeld in een dik, echt leesboek voor beginnende lezers. De twee eerste waren reeds apart verschenen bij Zwijsen, als Spetter-boeken en nu na herziening van de tekst, samen met een derde, nieuw verhaal uitgegeven bij Ploegsma. De opgebouwde spanning zet aan tot verder lezen en de typisch kinderlijke manier van denken en redeneren maakt de verhalen heel herkenbaar voor leeftijdgenoten van Spekkie en Sproet. Goede ontspanningslectuur voor jonge lezers!


Suggesties