Boek
Meertalig

Het origineel van Laura : (Doodgaan is leuk)

Vladimir Nabokov (auteur), Dmitri Nabokov (redacteur), Rien Verhoef (vertaler)
Facsimile-uitgave met vertaling van het manuscript van de laatste, onvoltooide roman van de Russisch-Amerikaanse schrijver (1899-1977).
Titel
Het origineel van Laura : (Doodgaan is leuk)
Auteur
Vladimir Nabokov
Redacteur
Dmitri Nabokov
Vertaler
Rien Verhoef
Taal
Meertalig, Engels, Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The original of Laura : (Dying is fun)
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
XXI, 277 p.
Aantekening
Facsimile-uitg. van de oorspr. tekst naast Nederlandse vertaling
ISBN
9789023441502 (hardback) 9789023468165 (hardback, sticker)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De onvoltooide laatste roman van de grote Russisch-Amerikaanse schrijver (1899-1977) kreeg door allerlei heisa (Nabokov wilde niet dat hij gepubliceerd zou worden) een mythische allure. Nu hij toch gepubliceerd is door zijn zoon, zien we dat het niet om een onvoltooide roman gaat, maar om fragmenten die samen hooguit een vierde van een roman vormen. De aanvankelijke titel was 'Dying is fun' en een belangrijk thema is 'zelfuitwissing'. De handgeschreven systeemkaarten van het manuscript zijn hier getrouw weergegeven (geperforeerd, je kunt ze er uit halen en ermee gaan 'kaarten' al staat de volgorde goeddeels wel vast) met daaronder de versie van Lolita-vertaler Rien Verhoef. Naar de precieze plot kunnen we alleen maar gissen en dat is ook wat nabokovianen inmiddels enthousiast doen. Voor hen is dit een heerlijk puzzelboek, bijna een literaire variant van de schaakproblemen die de meester graag componeerde, met af en toe wel degelijk ook een frase die als vanouds een rilling langs je ru…Lees verder

Over Vladimir Nabokov

Vladimir Vladimirovitsj Nabokov (Russisch: Влади́мир Влади́мирович Набо́ков) (Sint-Petersburg, 22 april 1899 – Lausanne, 2 juli 1977) was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Zijn bekendste roman is Lolita uit 1955.

Levensloop

Nabokov was een zoon van een welgestelde familie uit het Russische Sint-Petersburg. Hij werd drietalig opgevoed; naast Russisch sprak hij vloeiend Engels en Frans. Nabokovs vader, Vladimir Dimitrijevitsj Nabokov, was jurist, journalist en een minister in het liberale Kerenski-kabinet en werd in 1922 in Berlijn vermoord door een Russische monarchist toen hij Pavel Miljoekov, een lid van de Staatkundig Democratische partij, tijdens een aanslag op zijn leven probeerde te beschermen.

Nabokov emigreerde na de Bolsjewistische revolutie naar Groot-Brittannië, waar hij onder meer Slavische letterkunde studeerde aan het Trinity College in Cambridge. Later verhuisde hij …Lees verder op Wikipedia