Boek
Nederlands
Een dag uit het leven van een lid van de geheime politie in een totalitair Rusland in de nabije toekomst.
Titel
De dag van de opritsjnik
Auteur
Vladimir Sorokin
Vertaler
Gretske De Haan Annelies De hertogh
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Den opritsjnika
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Douane, 2015
226 p.
ISBN
9789072247841 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 34 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze roman van Vladimir Sorokin (1955) wordt Rusland in de nabije toekomst opgeroepen. Een totalitaire staat met lijfstraffen, die vriendschappelijke betrekkingen met China onderhoudt. Een surrealistisch universum, dat bovendien semireligieus bepaald is. Gedurende een dag wordt een lid van de geheime politie, de opritsjnik Kribbe, gevolgd. De structurering doet aan Solzjenitsyn denken. Het is een overvolle dag die Kribbe beleeft. Hij ontwaakt met een kater, maar vervolgens is hij overal. Rijdt in zijn Mercedev, vliegt door het land, is in concertzaal en badhuis, raadpleegt een waarzegster, gebruikt genotmiddelen en viert zijn libido uit. Hij is onderdaan in een hiërarchische samenleving, bepaald door Vader en Heerser. Hij maakt mee hoe de in ongenade gevallen schoonzoon van de Heerser ontmanteld wordt. Dit is een onstuimig vertelde roman, inhoudelijk vermoeiend, maar met een formidabele beheersing van stijlregisters (met daarbij fraaie poëtische inlassen). De stijlvirtuositeit komt…Lees verder

Over Vladimir Sorokin

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Vladimir Georgievitsj Sorokin (Russisch: Владимир Георгиевич Сорокин) (Bikovo bij Moskou, 7 augustus 1955) is een Russisch postmodernistisch schrijver (ook van toneel) en een conceptual art kunstenaar.

Leven

Sorokin studeerde scheikunde in Moskou, werkte daarna korte tijd voor het tijdschrift Wissel, maar werd ontslagen vanwege zijn weigering om lid te worden van de Komsomol. Vervolgens hield hij zich vooral bezig met schilderkunst, het illustreren van boeken en het ontwerpen van boekomslagen. In 1972 debuteerde hij tevens als dichter en vanaf de jaren tachtig wordt hij tot de grote Russische ondergrondse kunstenaars gerekend. Met de publicatie van zes verhalen in een Frans tijdschrift in 1985 brak hij ook in het Westen door. Begin jaren negentig kwam zijn definitieve doorbraak als schrijver met de publicatie van zijn roman De rij (geschreven 1985) en de verhalenbundel De harten van vier (1994).

Lees verder op Wikipedia