Een ouder wordende handelsreiziger ziet zijn leven als een mislukking en beseft dat hij beter kan sterven, zodat zijn gezin de verzekeringspremie kan opstrijken
Onderwerp
American dream
Titel
Death of a salesman
Regisseur
Volker Schlöndorff
Acteur
Dustin Hoffman John Malkovich 1953-
Scenarist
Arthur Miller
Taal
Engels
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Dutch Filmworks, © 2002 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1985
Speelduur
130 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8715664007037

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 45 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verfilming uit 1985 van Volker Schlöndorff van het toneelstuk van Arthur Miller met in de hoofdrollen Dustin Hoffman, Kate Reid en John Malkovich. Hoffman is Willy Loman, een ouder wordende hardwerkende handelsreiziger die er niet in geslaagd is wat hoger op de maatschappelijke ladder te komen. Ook is hij het respect van zijn zoons Biff en Happy verloren. Hij voelt zich een mislukkeling en overweegt zelfmoord te plegen, zodat zijn gezin de verzekeringspremie kan opstrijken. De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'Een verbluffende, stijlvolle verfilming van Hoffmans Broadway-uitvoering van het klassieke stuk van Arthur Miller, waarin het grootste deel van de Broadway-bezetting gehandhaafd is. Een mijlpaal in het genre. (...)' Hoffman kreeg voor deze rol een Emmy Award.

Over Volker Schlöndorff

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Volker Schlöndorff (Wiesbaden, 31 maart 1939) is een vooraanstaande Duitse filmmaker en filmregisseur. Hij werd internationaal vooral bekend door zijn films Die verlorene Ehre der Katharina Blum en Die Blechtrommel; voor deze laatste kreeg hij in 1979 de Gouden Palm voor beste film op het filmfestival van Cannes en tevens een Oscar voor beste anderstalige film.

Schlöndorff werkte als regie-assistent bij Ludwig Berger, Louis Malle, Jean-Pierre Melville en Alain Resnais. Hij schreef een scenario naar Die Verwirrungen des Zöglings Törleß, de eerste roman van Robert Musil, dat hij in 1965 verfilmde als Der junge Törless. Er zouden nog talloze boekverfilmingen volgen, waaronder Die verlorene Ehre der Katharina Blum (1975) gebaseerd op de gelijknamige roman van Heinrich Böll, en The Handmaid's Tale (1990), naar de roman van Margaret Atwood, met een scenario van Harold Pinter.

Deutschland im Herbst (1978) is een anthol…Lees verder op Wikipedia

Suggesties