Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Schrijversmensen

V.S. Naipaul (auteur)
Overdenkingen van de Britse schrijver (1932-), onder andere over zijn jeugd op Trinidad en de lacunes in zijn familiegeschiedenis, maar ook over de literaire klassieken en de meer recente geschiedenis.
Titel
Schrijversmensen
Auteur
V.S. Naipaul
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A writer's people
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2008
205 p.
ISBN
9789045004204

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 47 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

V.S. Naipaul (1932, Nobelprijs voor Literatuur 2001) heeft Indiase voorouders, werd geboren in Trinidad en woont in Engeland. Vanuit die verschillende perspectieven schetst hij in deze terugblik een portret van de mensen door wie hij in literair dan wel humanitair opzicht werd beïnvloed. Zo lezen we over de West-Indische dichter Derek Walcott (1930, Nobelprijs voor Literatuur 1992), Anthony Powell (1905-2000, schrijver van de twaalfdelige autobiografische romancyclus 'Een dans op de muziek des tijds', Gustave Flaubert (en diens methodes in 'Madame Bovary' en 'Salammbô') en Mahatma Gandhi. Maar Naipaul schrijft ook over zijn aankomst in Londen en zijn pogingen om begrip te krijgen voor de Engelse cultuur en denkwereld. Boeiende essays voor wie in Naipaul geïnteresseerd is of wil raken; wie niet veel over hem weet, zal misschien onder de indruk zijn van zijn belezenheid, stijl en gedecideerdheid, maar mag niet vergeten dat hier nogal eens de botte bijl gehanteerd wordt door een man die …Lees verder

Over V.S. Naipaul

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door JackNL

Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas (Trinidad en Tobago), 17 augustus 1932 – Londen, 11 augustus 2018), beter bekend als V.S. Naipaul, was een Brits schrijver.

Biografie

Naipuls ouders kwamen vanuit India naar Trinidad om daar te werken. Na zijn geboorte woonde hij bij zijn moeders familie, en leerde pas op zesjarige leeftijd zijn vader kennen, die als journalist voor de Trinidad Guardian aan het werk was. Het verhaal van zijn jeugd en van zijn vader werd door Naipaul verwerkt in zijn boek Een huis voor meneer Biswas.

In 1950 kreeg hij een beurs voor een studie aan de universiteit in Oxford, Engeland, en na zijn studie werkte hij een aantal jaren als freelance journalist voor de BBC, maar al snel wijdde hij zich volledig aan het schrijven van boeken.

Naast zijn romans was Naipaul bekend om zijn reisverhalen die spelen in onder andere India, Zaïre, Oeganda, Iran, Pakistan en Indonesië.

Lees verder op Wikipedia