Boek
Nederlands

Het verhaal van O

Wally De Doncker (auteur), Jurgen Walschot (illustrator)
+1
Het verhaal van O
×
Het verhaal van O Het verhaal van O
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De O, die er trots op is dat hij zowel letter als cijfer is, heeft de ambitie om vooraan in het alfabet te komen. Prentenboek met speelse tekeningen in sobere kleuren, die uitnodigen om te filosoferen over cijfers en letters, hun vorm en functie. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Letters, Tellen, Gevoelens
Titel
Het verhaal van O
Auteur
Wally De Doncker
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007 | Andere uitgaven
[32] p. : ill.
ISBN
9789059082106 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit vierkante prentenboek gaat over een letter die tegelijkertijd een cijfer is. De 0 is erg vol van zichzelf, hoewel hij tegelijkertijd leeg en niets is, maar ook in de formule H2O komt de 0 voor, zo is in dit verhaal te zien. Als cijfer staat de 0 vooraan in de rij en hij hoopt dat als letter ook ooit voor elkaar te krijgen om vervolgens het alfabet voor altijd te veranderen. Origineel prentenboek met een aardige plot waarin dusdanig gespeeld wordt met vorm en inhoud dat tekst en illustraties uitstekend op elkaar zijn afgestemd. Dat uit zich in een grafisch zeer bijzondere uitgave met een aparte bladspiegel, een bijzonder originele typografie en uitgekiend kleurgebruik. Doordat de makers van dit boek van deze letter/dit cijfer een personage met een eigen karakter heeft gemaakt, wordt het geheel iets minder abstract en prikkelt het verhaal kinderen die pas hebben kennisgemaakt met het alfabet om verder te fantaseren en filosoferen over cijfers en letters. Vanaf ca. 5 jaar.

Het verhaal van O

'O' heeft het naar haar zin als eerste cijfer in de rij van tien. Met haar plaats in het midden van het alfabet is ze minder opgezet. Ze voelt zich leeg en dan weer vol. Misschien later, als ze groot is en wijs, rolt ze over de 'n' en de 'm' en de 'l', helemaal naar voor over de 'a' en is ze bijgevolg ook hier het eerste in de rij. Wally De Doncker puzzelt op een meesterlijke wijze een heel verhaal rond het ronde bestaan van de letter 'O' die in een dubbelleven ook fungeert als het cijfer nul. De tekst is spits en origineel. De vanzelfsprekendheid krijgt een stem en daaruit vloeien dan heel spontaan de doordenkertjes die ook voor jonge lezers verstaanbaar blijven. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een tekst alle leeftijden kan bekoren. Dat de nieuwsgierigheid moet worden geprikkeld heeft ook Jurgen Walschot begrepen. De illustraties zijn pareltjes van goede smaak, zonder dat ze uit de bocht gaan door zichzelf te verliezen in gekunstelde composities. Wat we hier te zien krijgen, zij…Lees verder

Over Wally De Doncker

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Svklimkin

Wally De Doncker (Tielt, 19 mei 1958) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

De Doncker was leraar leesbevordering op de lagere school van het college van Dendermonde en is de grondlegger van de taalleesmethode "Leesdraak". Voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij president van IBBY-Internationaal (2014-2018) en maakte hij deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur "The Lion and the Unicorn". Samen met vier andere Belgen kreeg hij in 2006 een aparte biografie in de Amerikaanse "Oxford Encyclopedia of Children's Literature".

Op 11 september 2008 werd hij in Kopenhagen door de algemene vergadering verkozen om te zetelen in het tienkoppig wereldbestuur van IBBY (The International Board on Books for Young People, een ngo die valt onder de koe…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek