Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Papa ernst, papa losbol

Wally De Doncker (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Giel en zijn papa kunnen het goed met elkaar vinden. Papa heeft soms gekke buien, maar kan ook ernstig zijn. Samen praten ze daarover. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Ouders
Titel
Papa ernst, papa losbol / Wally de Doncker ; met tek. van Anne Westerduin
Auteur
Wally De Doncker
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000
67 p. : ill.
ISBN
90-6565-944-7 9789065659446

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit boek staat de vader in de schijnwerper, niet als held, maar als doodgewone huisman. Maar wat is doodgewoon? Hoe gewoon is papa losbol als hij met een auto met loeiende sirene zijn jongste zoontje naar de doopviering brengt. En is hij niet heel bijzonder als hij met Giel diepe gesprekken voert over zijn eigen onmacht en tegenslagen? Opmerkelijk aan dit boek is de aandacht voor de steeds wisselende stemmingen van Giels papa. Hij is verstrooid, soms nogal klunzig en een piekeraar. Maar hij heeft ook gekke invallen, is de luidruchtigste supporter van zijn zoon als die voetbalt en maakt Giel erg verlegen als hij in het clublokaal een imitatie van Elvis ten beste geeft. Eén keer is hij een echte held, wanneer hij Giel en zijn babybroertje van een doodrijder redt.
De verteltoon is rustig, met af en toe een (grappige) uitschieter. De typering van Giel en zijn vader staat centraal. Dat blijkt al van bij het begin, dat niet meteen meeslepend is. Het weegt soms ook op het verdere ver…Lees verder
Dagelijkse belevenissen van Giel, zijn werkende moeder en zijn huispapa, die heel wat te stellen heeft met de verzorging van baby Roeltje. Giel en papa trekken veel met elkaar op en praten openhartig over papa's wisselende buien, Giels voetbalploeg en over verliefdheid. Warm verhaal over een harmonieus gezin waarin humor en ernst elkaar afwisselen en het rekening houden met elkaar en gelukkig zijn hoog in het vaandel staan. Het geheel is herkenbaar geschreven vanuit de gevoelige dromer Giel. Prettig leesbare bladspiegel; korte afgeronde hoofdstukjes. Vlot hedendaags taalgebruik met redelijk veel lange woorden (microgolfovenklok) en veel dialogen. De grof opgezette zwart-witillustraties en de saaie kaft passen niet bij dit zachte verhaal. Zelf lezen en voorlezen vanaf ca. 8 jaar.

Over Wally De Doncker

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Svklimkin

Wally De Doncker (Tielt, 19 mei 1958) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

De Doncker probeert in zijn boeken heel alert te reageren op wat er rondom hem gebeurt. De gebeurtenissen in zijn leven (of van mensen rondom hem heen) zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Hij probeert zowel kinderen als volwassenen te boeien. Dat lijkt hem nog te lukken ook, want zijn boeken zijn verkrijgbaar in meer dan achttien landen.

De Doncker was leraar leesbevordering op de lagere school van het college van Dendermonde en is de grondlegger van de taalleesmethode "Leesdraak". Voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij president van IBBY-Internationaal (2014-2018) en maakte hij deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur "The Lion and the Unicorn". Samen met …Lees verder op Wikipedia

Suggesties