Boek
Nederlands

Van 12 tot 1

Wally De Doncker (auteur), Jurgen Walschot (illustrator)
Wally de Doncker presenteert de getallen één tot en met twaalf alsof ze elk een eigen karakter hebben. De zeldzame, maar unieke één, de boze en bedroefde twee… Hij associeert ze met bekende concepten: drie met de wals, vier met de seizoenen etc.
Onderwerp
Tijd, Tellen
Titel
Van 12 tot 1
Auteur
Wally De Doncker
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2012
[91] p. : ill. + CD
ISBN
9789059084322 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Eigenlijk zou de titel net zo goed van 1 tot 12 kunnen zijn, het verhaal begint namelijk met het cijfer 1, maar net zo goed is het het verhaal van 12 tot 1. Een heel bijzonder omkeerverhaal of toch weer niet. Bij deze auteur gaat het alle kanten op. Dit is zijn derde boek over de wondere wereld van letters en cijfers. Een eigenzinnig geschreven verhaal met eigenzinnige illustraties dat zo volwassen aandoet, dat een leeftijdsgrens eigenlijk heel moeilijk aan te geven is. Ook de bijgeleverde cd is een kunststukje dat plezier biedt voor jong tot oud. De teksten bieden gelegenheid tot filosofische vraagstukken als Wat is tijd of Hoe zit het met Adam en Eva – had het ook zo kunnen zijn dat er een Eva en een Eva waren geweest? Jammer alleen dat de illustraties soms erg donker zijn, waardoor de teksten af en toe bijna wegvallen. Eerder verschenen 'Van A tot Zet'* en 'Het verhaal van O'**. Om met kinderen vanaf ca. 6 jaar over te praten.

Van 12 tot 1

In dit vrolijke boek komen twaalf getallen aan bod. Het zijn alle uren van de klok. De verschillende cijfers worden altijd op andere manieren gebracht (letterkoekje, huisnummer, digitale klok). De twaalf getallen die je nodig hebt bij het kloklezen vind je in dit boek terug. Deze cijfers komen tot leven. Bij elk getal hoort een verhaal. We beginnen bij 1. Aan dit cijfer worden twee dubbele pagina's besteed. Het gaat niet alleen over het cijfer 1. Het gaat veel verder: je hebt één hart, één hoofd, één neus, ... In het Engels staat vermeld: to be or not to be, that is the question. Deze woorden komen uit de mond van een skelet. Een beetje vergezocht voor jonge lezers. Over het cijfer 2 valt nog meer te vertellen. Verwarrend is dat ook het cijfer 1 er nog steeds staat. Je vindt een gedicht over het cijfer 2. 2 is immers niet zomaar 1+1. 3 doet je dansen: één, twee, draai, ... Als 3 duizelt wordt het een letter m. Maar vier is beter, je hebt vijf vingers aan een hand. Zes mag in het Zweed…Lees verder

Over Wally De Doncker

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Svklimkin

Wally De Doncker (Tielt, 19 mei 1958) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

De Doncker probeert in zijn boeken heel alert te reageren op wat er rondom hem gebeurt. De gebeurtenissen in zijn leven (of van mensen rondom hem heen) zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Hij probeert zowel kinderen als volwassenen te boeien. Dat lijkt hem nog te lukken ook, want zijn boeken zijn verkrijgbaar in meer dan achttien landen.

De Doncker was leraar leesbevordering op de lagere school van het college van Dendermonde en is de grondlegger van de taalleesmethode "Leesdraak". Voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij president van IBBY-Internationaal (2014-2018) en maakte hij deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur "The Lion and the Unicorn". Samen met …Lees verder op Wikipedia

Suggesties