Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Fast Eddie Felson, een arrogante en immorele oplichter die biljartzalen afstruint en iedereen kaalplukt, verliest zelf al zijn bezittingen en zwicht voor een aanbod om een winstgevende partij te spelen, waarmee hij in de fuik van de onderwereld is beland.
Onderwerp
Biljarten
Titel
De misleider
Auteur
Walter Tevis
Vertaler
Anna Visser
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hustler
Uitgever
[Leiden]: Uitgeverij Brooklyn, © 2018
207 p.
ISBN
9789492754028 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Biljarten met Kierkegaard

Roman. Paul Newman schitterde in 1961 in de filmversie. Pas nu is de roman waarop The hustler gebaseerd is, ook vertaald.

In 1961 speelde Paul ­Newman een van zijn meest memorabele filmrollen. In The hustler was hij 'Fast' ­Eddie Felson, een getalenteerde pooler die naar Chicago reist om het op te nemen tegen Minnesota Fats, de beste biljartspeler van de VS. ­Newman kreeg een Oscarnominatie, maar hij won pas een beeldje in 1986 toen hij voor de tweede keer Fast ­Eddie speelde in The color of money van Martin Scorsese. Daarin is hij de door de wol geverfde 'pool shark' die aan jong talent Tom Cruise de knepen van het vak bijbrengt.

Zowel The hustler als The color of money was gebaseerd op romans van Walter Tevis (1928-1984). Tevis is niet de meest bekende naam, maar de succesvolle verfilmingen van zijn werk behoren tot het collectieve geheugen. Hij is ook de auteur van The man who fell to earth, een sf-verhaal waarin een alien op aarde belandt. In 1976 mocht David Bowie de hoofdrol spelen in de verfilming door Nicolas Roeg.

Tev…Lees verder

Prachtige, precieze dialogen rond het biljart

Bijna iedereen kent wel zo iemand die, vergeven van talent en IQ, ooit de grote belofte was. Maar ondanks zijn gave komt zijn talent maar niet uit de verf, of raakt hij keer op keer alles kwijt door een verslaving, een gebrek aan zelfvertrouwen of juist zelfoverschatting - alsof hij geboren is om te verliezen.

Maak kennis met 'Fast' Eddie Felson, hoofdpersoon in de roman De misleider (The Hustler) van Walter Tevis uit 1961, nu vertaald in het Nederlands. Eddie is een briljante biljartspeler die als een pool shark (iemand die door een combinatie van talent en gewiekstheid geld verdient met potjes biljart) smoezelige biljartzalen afstruint. Daarbij hanteert Eddie steeds dezelfde truc: hij pretendeert een beginner te zijn die fout op fout maakt, maar zodra grotere bedragen worden ingezet, casht hij lachend het geld. Dat gaat lang goed, totdat hij de professional Minnesota Fats tegenkomt en finaal wordt afgemaakt.

Als Eddie een andere gokker, de pokerman Bert, ontmoet in een poolcafé, leert hij langzaam waar het mis is gegaan. Want winnen, vertrouwt Bert hem wijs toe, kan ook een zware last zijn. 'Als een aap op je rug. Die last ben je kwijt als je een excuus kunt bedenken. En achteraf hoef je alleen nog maar medelijden te hebben met jeze…Lees verder

De misleider

Eerste zin. Henry, zwart en gebocheld, deed de deur van het slot met een sleutel aan een grote metalen ring.

Goede sportromans, je kunt ze allicht op één hand tellen, maar De misleider (nu pas voor het eerst vertaald) is er zeker één van. Deze roman uit 1959 – The Hustler in het Engels – diende twee jaar later als inspiratiebron voor de gelijknamige film met Paul Newman. Kwatongen zullen beweren dat poolbiljart niet echt, echt een sport is, maar toch spat de energie van elke pagina. Eddie Felson, een vileine poolshark die argeloze spelers oplicht door zich voor te doen als een klungelige amateur, om vervolgens zijn tegenstander genadeloos af te maken zodra er grof geld op de band ligt, is vastberaden om rijk te worden met het spelletje door zich te meten met de beste poolers.

De rokerige poolhal wordt in de handen van Tevis een ware arena waarin gladiatoren elkaar etmalen lang bekampen. Het groene laken is een mooie metafoor voor het harde strijdtoneel van het leven: Felson mag dan wel tot de top behoren, hij verliest alle realiteitsbe…Lees verder

Dit is waarschijnlijk een van de bekendste titels van de Amerikaanse auteur Walter Tevis (1928-1984). Onder de Engelse titel 'The Hustler' verfilmd, met een glansrol voor Paul Newman en met prijzen overladen. Des te merkwaardiger is het dat dit boek nu pas in de Nederlandse vertaling verschijnt. Het boek uit 1959 kan met recht een cultklassieker worden genoemd. Eddie Felson is een begaafde poolbiljarter die grote sommen geld verdient door tegen mindere getalenteerde spelers te spelen. Maar Felsons grote ambitie is om de legendarische Minnesota Fats te verslaan. Hij reist af naar Chicago om in een wedstrijd die meer dan veertig uur duurt en waarin om zeer hoge bedragen wordt gespeeld, uiteindelijk het onderspit te delven. Na deze nederlaag ontmoet Eddie de beroepspokeraar Bert. Van deze geslepen gokker leert hij de levensles dat er voor het winnen meer nodig is dan talent. Tevis observeert zeer scherp en hanteert een minimalistische stijl die heel goed bij de sfeer van dit verhaal past…Lees verder