Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Duivelsstrijd : gothic novel

Wendy Stroobant (auteur)
+1
Duivelsstrijd : gothic novel
×
Duivelsstrijd : gothic novel Duivelsstrijd : gothic novel

Duivelsstrijd : gothic novel

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Zuidelijke Nederlanden, 17e eeuw. Dorothea (16) moet haar oom, de bisschop, 's nachts opsluiten in de kelder, waar hij vecht tegen de duivel. Lieven, de zoon van de beul, maakt intussen jacht op een weerwolf. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Weerwolven
Titel
Duivelsstrijd : gothic novel
Auteur
Wendy Stroobant
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2012
167 p.
ISBN
9789059084575 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze zogeheten gothic novel speelt in de zeventiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Het verhaal ontwikkelt zich langs twee lijnen: Dorothea (16) is de nicht van de bisschop, die in de stad bekend staat als streng en vroom. Wat niemand weet, is dat Dorothea hem 's nachts op moet sluiten in de kelder, waar hij zichzelf kastijdt. Lieven is de zoon van de beul en weinig geliefd. Omdat zijn vader veel last heeft van gewrichtspijn, neemt Lieven zijn werk regelmatig over. 's Nachts is hij op pad om een moordenaar op te sporen. Net als vijftien jaar eerder lijkt het stadje geteisterd te worden door een weerwolf. Aanvankelijk valt Lievens verdenking op Dorothea, maar langzaam beseft hij hoe de zaak werkelijk in elkaar zit. Door de perspectiefwisseling komt de lezer stukje bij beetje meer te weten over het heden en het recente verleden. De ontknoping is verrassend, maar niet helemaal geloofwaardig. De hoofdstukken beginnen steeds op een zwarte bladzijde. Het spannende, beeldend geschreven g…Lees verder

Duivelsstrijd

Dorothea werd na de dood van haar vader door haar oom, bisschop Hemelsoet, in een weeshuis gestopt. Nu ze wat ouder is, komt de bisschop haar komen halen om haar als zijn meid in huis te nemen. Dorothea is jong, mooi en levenslustig. De bisschop wil dat Dorothea zo ver mogelijk uit de buurt blijft van alles wat er in het dorp gebeurt, want alles op de wereld is zonde, overal is de duivel mee gemoeid. Dorothea loopt rond in een saaie grijze jurk. Er staan geen meubels in het huis van de bisschop. Heel de inboedel van haar grootouders staat op de zolder samen met de mooie stoffen en de huisraad. De bisschop spaart zichzelf ook niet. Hij eet alleen oud en beschimmeld brood en drinkt water. Dorothea moet hem elke avond opsluiten in de kelder omdat hij daar de strijd aangaat met de duivel die telkens bezit van hem neemt. Terwijl haar oom zichzelf kwelt in de kelder probeert Dorothea toch wat te genieten van de vrijheid die ze 's nachts heeft. Weg van haar oom. Ze weet dat ze niet veel tijd…Lees verder

Over Wendy Stroobant

Wendy Stroobant (Brussel, 26 april 1961) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

Als kind was Stroobant meer te vinden voor dappere helden dan voor sprookjes. Geschiedenis is een van haar favoriete vakken. Niet de jaartallen en belangrijke gebeurtenissen spreken haar aan, maar wel de kleine geschiedenis van de mensen. Die interesse komt terug in haar historische jeugdromans. Behalve auteur, is Stroobant leerkracht op een lagere school.

Werk

Stroobant schrijft historische verhalen voor jongeren vanaf een jaar of 12. Ze debuteerde in 2006 met Orfeo, over een Italiaanse castraatzanger uit de 18de eeuw. Haar verhalen spelen zich onder meer af ten tijde van de Franse Revolutie (Het beest), aan het hof van Lodewijk XIV (Prins van de hel) of in de 17de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden (Duivelsstijd).

Ze plaatst telkens bijzondere mensen tegen de achtergron…Lees verder op Wikipedia