Autobiografisch relaas waarin de auteur probeert te achterhalen waarom zijn grootvader (advocaat, dichter en schrijver) collaboreerde met de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Drieman
Auteur
Wide Vercnocke
Verteller
Luk De Koninck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2020
1 cd
Speelduur
0:18
Oorspr. uitgever
Bries
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze (auto)biografische graphic novel probeert de auteur te achterhalen waarom zijn grootvader collaboreerde met de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Wides grootvader Ferdinand Vercnocke (1906-1989), advocaat, dichter, schrijver, werd het boegbeeld van de Vlaamse literaire collaboratie. Na de oorlog kreeg hij tien jaar gevangenisstraf, na vijf jaar kwam hij vrij. In Wides familie werd er altijd over gezwegen, pas na de dood van Wides oma gaat zijn vader Bout samen met Wide zelf op zoek naar de waarheid. Er is een mooie confrontatie van vader en zoon met foto’s uit die tijd, een surrealistische scene in de trein waarin de auteur zijn vader en grootvader uit zichzelf tevoorschijn laat komen en een gesprek met de grootvader wordt aangegaan. Onbegrip blijft. Maar ook de onverbrekelijke band tussen grootvader, vader en zoon. Indrukwekkend, tussen droom en werkelijkheid zwevend autobiografisch verhaal met prachtig tekenwerk, verteld in schaarse bewoordingen met mooi, beperkt, zeer functi…Lees verder

Over Wide Vercnocke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Romboutman

Wide Vercnocke (Leuven, 28 november 1985) is een Belgisch tekenaar en illustrator.

Biografie

Wide Vercnocke werd geboren in Leuven op 28 november 1985, als jongste zoon van Rombout Vercnocke (1955) en Else Dierck (1957-2014), beiden licentiaat Germaanse Filologie. Hij groeide op in Kortenberg en doorliep daar de lagere school. Al vroeg bleek zijn tekentalent. Daarom koos hij voor de kunsthumaniora aan het Heilig Hart Instituut te Heverlee. Vercnocke bekwaamde zich verder aan de Sint-Lukas Hogeschool te Brussel (nu Campus Sint-Lukas) waar hij het Masterdiploma haalde in de Beeldende Kunsten, afdeling Grafisch Ontwerp (2010).

Zijn afstudeerwerk aan Sint-Lukas werd meteen zijn eerste gepubliceerde strip: "Mijn Muze ligt in de zetel" (2013). Daarna volgden "Wildvlees" (2014), "Narwal" (2016) en "Drieman" (2020). Alle strips werden gepubliceerd door de uitgeverij "Bries".

Tussendoor werkt hij als freelancer. Tekeningen v…Lees verder op Wikipedia