Een vrouw die zich niet bindt aan relaties of werk, wordt geconfronteerd met de vraag wie zij is.
Onderwerp
Identiteit
Titel
Teer
Auteur
Wided Bouchrika
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2022
203 p.
ISBN
9789464018134 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Ik ervaar liever pijn dan dat ik niets voel'

Met haar opmerkelijke, soms rauwe debuut Teer levert de Vlaams-Tunesische Wided Bouchrika (°1991) meteen een visitekaartje af. Haar hoofdpersonage Imène leidt een veelvoud aan levens, waarin ze ook seksuele grenzen verkent. Portret van een frêle en felle schrijvende stadsnomade.

Wided Bouchrika heeft de allure van een ontembare wervelwind. Ze is voortdurend in beweging. Je zou haar een moderne stadsnomade kunnen noemen. Tegenwoordig vliegt ze heen en weer tussen Kopenhagen, België en Tel Aviv, waar ze binnenkort als content strategist aan de slag gaat voor een cybersecuritybedrijf. "Maar ik compenseer mijn ecologische voetafdruk al jaren, en ik eet vegetarisch en koop vintage", verzekert ze me om lastige vragen over vliegschaamte - die ik niet ging stellen - de pas af te snijden.

De laatste jaren werkte ze in betrekkelijke stilte aan haar fascinerende debuut Teer, dat nu als een duivel uit een doosje verschijnt. Ook in de roman wordt opvallend veel gereisd en op luchthavens vertoefd. Voorts belandt het rusteloze en ongrijpbare hoofdpersonage, de jonge vrouw Imène, op een roadtrip in de VS, in Griekenland en in Iran en vooral in een niet nader gedefinieerd kustgebied aan de Middellandse Zee. Op haar Instagram zien we hoe Bouchrika zelf oo…Lees verder

Een roman over identiteit. Imène schippert haar leven lang tussen het land van haar vader en dat van haar moeder. Wanneer die haar betrapt op het schrijven van een liefdesbrief, moet de jonge Imène beloven om zichzelf met niemand te delen. Als volwassene leidt ze een ongebonden leven met oppervlakkige relaties en seks. Ze verdient haar geld door deel te nemen aan focusgroepen waarin ze zichzelf telkens een andere identiteit aanmeet. Imène geeft iedereen alles wat ze willen – behalve zichzelf. Tot een grensagent haar identiteit in vraag stelt. Dan wordt ze genoodzaakt om zichzelf te zoeken en recht in de ogen te kijken. Nuchter en toegankelijk geschreven. Wided Bouchrika is auteur, copywriter en kunstenaar, en werkt in Kopenhagen. Eerder schreef ze mee aan het non-fictieboek 'Lunatic'.