Boek
Nederlands

Alexander Calder : de grote ontdekking

Wietse Coppes (auteur), Doede Hardeman (auteur), Hans Janssen (auteur)
Overzicht in woord en beeld van het leven en werk van de Amerikaanse beeldend kunstenaar (1898-1976).
Onderwerp
Calder, Alexander
Titel
Alexander Calder : de grote ontdekking
Auteur
Wietse Coppes Doede Hardeman Hans Janssen 1954- Caroline Roodenburg-Schadd
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
[Antwerpen]: Ludion, 2012 | Andere uitgaves
254 p. : ill.
Aantekening
Uitg. n.a.v. de tentoonstelling in Den Haag (Gemeentemuseum) van 11 februari tot 28 mei x²2012
ISBN
9789461300454 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Verenigde Staten 707.8 (SISO) Beeldende kunstenaars ; Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘IJl, doorzichtig en speels’, zo omschreef Fernand Léger in 1950 het werk van de Amerikaanse beeldkunstenaar Alexander Calder (1898-1976). Calder had toen al een belangrijke wending genomen in zijn plastisch werk, en aan die wending is een voortreffelijke publicatie gewijd: Alexander Calder: de grote ontdekking .
Calder was in 1926 als autodidactisch beeldhouwer naar Parijs vertrokken en hij zou er in 1927 al zijn eerste eenmanstentoonstelling hebben. Hij bleef in Parijs tot 1933. Centraal in deze uitgave staat zijn ontmoeting met de Nederlandse abstracte schilder Piet Mondriaan in 1930. Calder zei daar zelf over: ‘This one visit gave me a shock that started things’. En hij schreef in zijn autobiografie: 'Het was mijn bezoek aan Mondriaans atelier dat me abstract maakte'. Vooral dat atelier van Mondriaan — blijkbaar al mythisch in die tijd — maakte indruk op de jonge kunstenaar, maar hij ontmoette ook kunstenaars als Miro (die hem net als Mondriaan sterk zou beïnvloeden), …Lees verder
De Amerikaanse beeldend kunstenaar Alexander Calder (1898-1976) is beroemd vanwege zijn grote, abstracte sculpturen en zijn mobiles, waarmee hij beweging introduceerde in de beeldhouwkunst. De keuze voor abstractie maakte Calder na een bezoek aan Mondriaan in zijn atelier in Parijs. Dit bezoek vormt de kern van deze helder vormgegeven uitgave bij de expositie in het Haags Gemeentemuseum, voorjaar 2012. Vier gedegen artikelen, rijk geïllustreerd, over de artistieke ontwikkeling van Calder, de invloed van Mondriaan en de relatie tussen Calder en Nederland gaan vooraf aan het catalogusgedeelte met een overvloed aan beeldmateriaal van prima kwaliteit. Dat maakt deze uitgave tot een mooi overzichtswerk met een extra Nederlandse invalshoek. Met o.a. biografie, register en overzicht van tentoongestelde werken.

Suggesties