Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De roofvogels

Ook verschenen als Roofvogels

Wilbur Smith (auteur), Jacques Meerman (vertaler)
+1
De roofvogels
×
De roofvogels De roofvogels

De roofvogels

Ook verschenen als Roofvogels

In de reeks:
Een Engelse edelman en diens zoon kapen in de 17e eeuw Nederlandse schepen rond de Kaap tot ze door verraad gevangen gezet worden.
Titel
De roofvogels
Ook verschenen als
Roofvogels
Auteur
Wilbur Smith
Vertaler
Jacques Meerman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Birds of prey
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2016 | Andere uitgaves
574 p.
ISBN
9789401605267 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wilbur Smith kan gerust een meesterverteller genoemd worden. Met De roofvogels neemt hij de lezer terug in de tijd naar de voorvaders van de Courtneys, familie over dewelke hij twee trilogieën bijeenschreef.

In de 17e eeuw zijn de Engelsen in een oorlog om de heerschappij van de zee verwikkeld met de befaamde Verenigde Oostindische Compagnie. Wanneer de Hollandse schepen op terugreis zijn van de Aziatische factorijen bevat hun lading goud, specerijen en zijde. Voor elke zeeman een gedroomde buit. Sir Francis Courtney ligt met de Lady Edwina bij Kaap Goede Hoop op de loer op terugkerende schepen. Sir Francis heeft geluk wanneer het schip de 'Standvastigheid' in de val loopt en bovendien is ook de gouverneur van de provincie Goede Hoop samen met zijn vrouw, de blonde vamp Katinka, aan boord. Nadat een gezant naar de Kaap-provincie is gestuurd met de vraag om losgeld, vaart Sir Francis naar een verborgen baai. Wegens verraad heeft hij Sam Bowles overboord gezet en dat zal …Lees verder
In 1667 verovert het Engelse kaperschip de Lady Edwina een Hollands galjoen met schatten uit Oost-Indië. De vrede tussen Engeland en de Republiek blijkt echter al getekend en de bemanning wordt door de gouverneur van Kaap de Goede Hoop voor piraterij vervolgd. De zoon van de Engelse kapitein ontsnapt met een paar getrouwen, maakt een schip buit op een andere piraat en zeilt naar Ethiopië om de christelijke keizer bij te staan in diens strijd tegen de oprukkende islam. Nadat de jonge troonopvolger en de Heilige Graal uit handen van de moslims zijn bevrijd, is Henry Courteney's roeping volbracht. 'Roofvogels' is van begin tot eind een avonturenroman met goeden, zeer goeden, kwaden en zeer kwaden. Wat de roman boven de rest van dit genre verheft, zijn de karaktertekeningen en -ontwikkelingen (alleen de nymfomane, sadistische gouverneursvrouw is wat karikaturaal en de omslag van de eervolle kolonel Schreuder tot twistzoeker is niet zo geloofwaardig) en de aandacht voor historische en geog…Lees verder

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door wilbur smithjimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia

Suggesties