Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het goud van Natal

Ook verschenen als Als de leeuw zijn prooi slaat ...

Wilbur Smith (auteur), Hans De Vries (vertaler)

Het goud van Natal

Ook verschenen als Als de leeuw zijn prooi slaat ...

In de reeks:
In de ervaringen van een Zuid-Afrikaanse boerenzoon, die eerst als boer en later als goudgraver en ivoorjager zijn geluk beproeft, weerspiegelen zich vele aspecten van het leven in Zuid-Afrika, aan het eind van de negentiende eeuw.
Titel
Het goud van Natal
Ook verschenen als
Als de leeuw zijn prooi slaat ...
Auteur
Wilbur Smith
Vertaler
Hans De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
When the lion feeds
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2011 | Andere uitgaves
367 p.
ISBN
9789022559710 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

1876. Een verloren hagelschot tijdens een verboden jachtpartijtje zal de levens van twee jongens, een tweeling overigens, voor altijd bepalen. Sean Courtney is de grootste, de sterkste en de gangmaker, terwijl zijn broer Garrick kleiner is, tenger en dromerig. Als Sean struikelt met het zware jachtgeweer, verbrijzelt de hagel Garricks onderbeen dat geamputeerd moet worden. Voortaan zal Garrick altijd en overal, zowel letterlijk als figuurlijk, achterop hinken. Hij zal het zijn broer nooit vergeven en zijn afkeer van Sean zal uitgroeien tot pure, vernietigende haat. Maar dat zal Sean, althans voorlopig, een zorg wezen. Hij groeit op tot een onvervaarde jongeman die met zijn vader ten strijde trekt tegen de Zoeloes en tegen alle geruchten in deze oorlog overleeft. Na zijn terugkeer bereikt het conflict met zijn broer een hoogtepunt, waarna Sean het ouderlijk huis verlaat om goudzoeker te worden. Hij brengt het zelfs tot schatrijke mijnexploitant, maar verliest door een roekeloze specula…Lees verder
In de ervaringen van een Zuid-Afrikaanse boerenzoon die eerst als boer en later als goudgraver en ivoorjager zijn geluk beproeft, weerspiegelen zich vele aspecten van het leven in Zuid-Afrika aan het eind van de 19e eeuw. Deze vlot geschreven avonturenroman geeft een goed tijdsbeeld en bevat genoeg dramatische verwikkelingen om een ruim lezerspubliek te kunnen boeien. Dit eerste deel van de Courtneytrilogie wordt gevolgd door 'Vlammend veld, heftig hart'* en 'Jakhalzen van het paradijs**. Normale druk.

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933) is een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen. Hij werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Tegenwoordig woont hij in Londen maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; De furie van de valk; door: J.A. Westerweel-Ybema)
  • 1982 The Angels Weep; (Ned. vert.: 1983; De vloek van de hyena; door: J.A. Westerweel-Ybema)…Lees verder op Wikipedia

Suggesties