Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Klauw van de valk

Ook verschenen als In de ban van de goudstad

Wilbur Smith (auteur)
+1
Klauw van de valk
×
Klauw van de valk Klauw van de valk

Klauw van de valk

Ook verschenen als In de ban van de goudstad

In de reeks:
Een avontuurlijke speurtocht voert door de gevaarlijke en exotische binnenlanden van het zuidelijk Afrika van de negentiende eeuw.
Titel
Klauw van de valk
Ook verschenen als
In de ban van de goudstad
Auteur
Wilbur Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A falcon flies
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2014 | Andere uitgaves
431 p.
ISBN
9789401600576 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 46 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Robyn Ballantyne, een van de eerste vrouwen die studies in geneeskunde afrondde, is samen met haar broer Zouga, een officier in het leger, op weg naar Afrika om naar sporen van hun vader, Fuller Ballantyne te zoeken. Aan boord van de klipper Huron, onder bevel van kapitein Mungo St-John, naderen zij de kust. Kort voor aankomst in Kaapstad hebben zij een ontmoeting met het schip Black Joke, onder bevel van Clinton Codrington. Deze laatste vermoedt dat Mungo St-John een slavenhandelaar is. Door twijfel bevangen gaat Robyn op onderzoek en ontdekt zij de vreselijke waarheid. Deze is des te harder daar zij meer dan genegenheid voor Mungo St.John voelt. In Kaapstad bereiden zij hun tocht naar de Afrikaanse oostkust voor. De bedoeling is om via de monding van de Zambezi naar het hart van het donkere continent te trekken. De Black Joke brengt hen naar hun bestemming en Clinton geraakt in de ban van Robyn. De gebeurtenissen zullen haar helpen om een keuze te maken. Terwijl Robyn en Zouga in de…Lees verder
Bundeling van de eerste twee delen waarin de geschiedenis van de zendeling Fuller Ballantyne en zijn kinderen beschreven zijn. Een avontuurlijke tocht over zee van Engeland naar Zuid-Afrika en speurtochten in de ontoegankelijke binnenlanden van het 19de-eeuwse zuidelijk Afrika vormen de hoofdbestanddelen. Voer voor liefhebbers van spannende en onderhoudende avonturenverhalen spelend in exotische streken compleet met een vleugje romantiek. Veel actie, redelijk evenwichtige beschrijving van de verhouding blank-zwart. Wat dubieus is de verhouding van de vrouwelijke hoofdpersoon tot macho-mannen. Desnoods met enig geweld gaat zij snel door de knieën. De beschrijvingen van dit soort scènes zijn echter beperkt en ingehouden. Voor het overige alles wat succesvolle en slimme vakkundige topauteurs hun publiek plegen voor te zetten. Kleine druk. Eerste boek in een reeks over de familie Ballantyne; wordt vervolgd in 'Furie van de valk'*.

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door wilbur smithjimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia