Boek
Engels

The woman in white

Wilkie Collins (auteur)
De verschijning van een mysterieuze, geheel in het wit geklede vrouw verontrust een groot aantal mensen.
Titel
The woman in white
Auteur
Wilkie Collins
Taal
Engels
Uitgever
London: Campbell, 1991 | Andere uitgaven
XLI, 609 p.
ISBN
1-85715-018-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een heruitgave van een beroemd Victoriaans detectiveverhaal dat indertijd in 1860 in Engeland een bestseller was. Het is het verhaal van een jonge vrouw, Laura, die trouwt met een man van adel die op haar geld uit is en daarbij hulp krijgt van een gewetenloze Italiaanse graaf. Zelf is Laura vooral slachtoffer, maar ze krijgt hulp van verschillende mensen, met name van haar pittige halfzus, Marian, en van haar tekenleraar, Walter Hartright, die verliefd op haar is. Ook duikt regelmatig een mysterieuze vrouw in het wit op die Laura lijkt te willen waarschuwen en helpen. Het verhaal wordt door verschillende personages geschreven, vaak als verslag van de gebeurtenissen waarvan men op de hoogte is, soms als brief. Deze modern aandoende structuur werkt heel goed: het verhaal ontwikkelt zich verder en men krijgt als lezer steeds weer een ander perspectief, waarbij ook de ‘slechteriken’ aan bod komen. Het is een verhaal met veel boeiende wendingen en ook al zou men als hedendaagse lezer het b…Lees verder

Over Wilkie Collins

Wilkie Collins (Londen, 8 januari 1824 – aldaar, 23 september 1889) was een Britse schrijver en een tijdgenoot en vriend van Charles Dickens. Collins was een veelschrijver en publiceerde ook in Dickens' tijdschriften Household Words en All the Year Round. Hij geniet de meeste bekendheid als schrijver van de romans The Woman in White (1860) en The Moonstone (1868), beide voorlopers van de detectiveroman.

De publicatie van The Moonstone zorgde voor een sensatie door de sensationele beschrijvingen die erin werden gegeven van opiumverslaving. Wilkie Collins baseerde deze gedeeltelijk op zijn eigen ervaringen met deze drug. Als een gevolg van deze verslaving leed Wilkie Collins op latere leeftijd in toenemende mate aan waanvoorstellingen. De meest opzienbarende hiervan was zijn overtuiging dat hij constant werd vergezeld van een dubbelganger, die hij "Ghost Wilkie" noemde.

Wilkie Collins was de oudste zoon van de kunstschilder William Collins en…Lees verder op Wikipedia