Cd

The message : opera in 3 acts by Willem Breuker : excerpt

Willem Breuker (componist), Will Spoor (uitvoerder), Peter Bennink (uitvoerder)
Toon meer
Titel
The message : opera in 3 acts by Willem Breuker : excerpt
Componist
Willem Breuker 1944-2010 (saxofoon;klarinet)
Uitvoerder
Will Spoor  (zangstem) Peter Bennink  (saxofoon) Willem Van Manen 1940- (trombone) Maarten Van Regteren Altena 1943- (contrabas)
Uitgever
Challenge, 2012
1 cd
Oorspr. opname
1971
Plaatsingssuggestie
73 - Jazz (NBLC) J1 - Jazz (Vlaams muziekschema)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Over Willem Breuker

Willem Breuker (Amsterdam, 4 november 1944 – aldaar, 23 juli 2010) was een Nederlands componist en saxofonist die beschouwd wordt als de peetvader van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Zijn werk houdt het midden tussen klassieke muziek en jazz en heeft enige affiniteit met de Haagse School rondom Louis Andriessen. Hij wordt vaak geassocieerd met het culturele verzet van de jaren 60.

Leven

Breuker werd geboren in Amsterdam. Als kind leerde hij klarinet spelen; later ging hij ook verschillende saxofoons bespelen. Hier ontwikkelde Breuker al een sterke afkeer van muziektheorie en oefenen, en een voorliefde voor spontaniteit. Zo kwam hij begin jaren zestig in de jazzwereld terecht. Hij beoefende de streng-experimentele free jazz met zijn vijfmanscombo Free Jazz Inc., waar hij echter kort na de oprichting in 1965 weer uitstapte, omdat hij, hoewel zelf ook links, de mede-comboleden wel erg politiek geëngageerd vond; zozeer dat dit hu…Lees verder op Wikipedia