Boek
Nederlands

Ik kan het zélf

Willem Eekhof (auteur), Jan Van der Voo (illustrator)
Kleuter Marijn wil alles zelf doen. Prentenboek met illustraties in zachte kleuren en kleine plaatjes in de tekst ter vervanging van zelfstandige naamwoorden ter voorbereiding op het lezen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Zelfredzaamheid
Titel
Ik kan het zélf / Willem Eekhof ; tek. van Jan van der Voo
Auteur
Willem Eekhof
Illustrator
Jan Van der Voo
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-7702-6
Plaatsingssuggestie
Taal (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de reeks 'Avontuur voor peuter en kleuter' verschijnt elke maand een verhaaltje om voor te lezen en samen te bekijken. Extra in dit deel is dat het een pictoboek is waarin op elke regel een woord vervangen is door een tekening die het kind zelf kan 'lezen'. Herhalingen stimuleren het herkennen van woord en beeld. Het voordeel van deze aanpak is dat het kind actief bij het lees- en kijkproces betrokken is. Het nadeel is dat het voorlezen voortdurend onderbroken wordt en de tekst zelf in korte stukjes gehakt is, wat het leesritme wegneemt. Het verhaal zelf heeft erg weinig inhoud en verrast nergens. Marijn wil alles zelf doen. Op een dag laten zijn ouders haar begaan. Natuurlijk doet ze alles fout. Als ze in het donker alleen huilend bij de lege school staat, komen haar ouders glunderend achter de hoek vandaan. Thuis krijgt Marijn een lekker ontbijt en schone kleren. Omdat het zaterdag is, is er geen school en gaan ze naar oma. Papa vindt zijn sleutels niet, maar als Marijn hem wil h…Lees verder
Marijn wil niet dat haar vader en moeder haar met van alles helpen. "Ik kan het zelf", zegt ze steeds. Vader en moeder zeggen dan dat ze een dag alles zelf mag doen. Maar dat verloopt niet helemaal zoals Marijn zich dat had voorgesteld. Boekje bedoeld voor 4- en 5-jarigen die graag willen meelezen. In de zinnen zijn sommige woorden vervangen door plaatjes, zodat de kleuter die kan invullen en zo het idee krijgt te kunnen 'lezen'. De ontbrekende woorden zijn klein in de marge afgedrukt. Aardig, niet bijzonder verhaaltje in korte zinnen, nooit langer dan een regel. De illustraties zijn vrolijk en kleurrijk, maar niet erg artistiek. Duidelijk lettertype.

Suggesties