Boek
Nederlands

De dagen : gedichten

Willem Van Toorn (auteur)
+1
De dagen : gedichten
×
De dagen : gedichten De dagen : gedichten

De dagen : gedichten

Bundel gedichten waarin alledaagse ervaringen en waarnemingen aanleiding vormen tot bespiegelingen over dood en vergankelijkheid.
Titel
De dagen : gedichten
Auteur
Willem Van Toorn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2020
58 p.
ISBN
9789021422305 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Willem van Toorn (1935) is dichter, (kinderboeken)schrijver en vertaler. Zijn poëzie is gelauwerd met toonaangevende prijzen: Jan Campert-prijs, de Herman Gorterprijs en de A. Roland Holstpenning. Van Toorn schrijft heldere, op het eerste gezicht traditionele poëzie. Bekende vormen, maar zijn toon en aanpak zijn zeer eigen. Alledaagse ervaringen en waarnemingen vormen aanleiding tot bespiegelingen over dood en vergankelijkheid. Een groot deel van het jaar verblijft Van Toorn in Midden-Frankrijk, waar hij een relatief eenvoudig leven in de natuur leidt. Ervaringen daar opgedaan zijn terug te vinden in zijn gedichten. Het is lastig Van Toorns poëzie te karakteriseren zonder haar te kort te doen; bijna terloopse waarnemingen of gedachten worden op een verrassende wijze op papier gezet. Mooie bundel. Met aantekeningen.

Over Willem Van Toorn

Willem Peter van Toorn (Amsterdam, 4 november 1935) is een Nederlandse dichter, romanschrijver en vertaler.

Loopbaan

Van Toorn werkte als chemisch analist, onderwijzer en als redacteur bij een uitgeverij. Hij is redacteur van Raster en was medewerker aan de literaire tijdschriften De Vlaamse Gids, Maatstaf, Hollands Maandblad, New Found Land en Nieuw Vlaams Tijdschrift. Als vertaler vertaalde hij werk uit het Engels en Duits van uiteenlopende auteurs als John Updike en Franz Kafka.

Van Toorn is ook de auteur van twee jeugdboeken: het met een Zilveren Griffel bekroonde Rooie (Querido, 1991) en Heer Doos (Querido, 1997). Rooie bevat verhalen over het leven op een experimentele school in de jaren zestig waar de eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke vrijheid van leerlingen de voornaamste uitgangspunten zijn. Op het terrein van de jeugdliteratuur was Van Toorn …Lees verder op Wikipedia