Boek
Nederlands

Het grote landschapsboek

Willem Van Toorn (auteur), Theo Baart (fotograaf)
Artikelen over (veranderingen in) het landschap in Nederland en daarbuiten.
Onderwerp
Landschappen
Titel
Het grote landschapsboek
Auteur
Willem Van Toorn
Fotograaf
Theo Baart
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
229 p. : ill.
ISBN
9789021438993 (hardback)
Plaatsingssuggestie
577.2 (SISO) Natuur - Milieu ; Natuur - Milieu (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De dichter/schrijver Van Toorn (1935) bundelt een aantal artikelen over het landschap in Nederland en daarbuiten in dit boek. Ze werden geschreven na de publicatie van `Leefbaar landschap` (1998); enkele daarvan werden eerder gepubliceerd of bewerkt na een lezing. De artikelen zijn gerubriceerd naar het stads- en stadsrandlandschap, m.n. van Amsterdam-West en Osdorp waar de schrijver opgroeide, de huidige landschappelijke inrichting van Nederland, historisch-culturele beschouwingen over het landschap, en landschappen in de literatuur en schilderkunst van o.a. L.P. Boon en Jan Mankes. Ten tenslotte enkele bijdragen over het Belgische en Midden-Franse landschap. Van Toorn refereert vaak aan de Nederlandse letterkunde met o.a. (citaten van) gedichten. Tien zwart-witfoto's van het Nederlandse landschap van Theo Baart illustreren dit leesbare boek dat er typografisch verzorgd uitziet.

Over Willem Van Toorn

Willem Peter van Toorn (Amsterdam, 4 november 1935) is een Nederlandse dichter, romanschrijver en vertaler.

Loopbaan

Van Toorn werkte als chemisch analist, onderwijzer en als redacteur bij een uitgeverij. Hij is redacteur van Raster en was medewerker aan de literaire tijdschriften De Vlaamse Gids, Maatstaf, Hollands Maandblad, New Found Land en Nieuw Vlaams Tijdschrift. Als vertaler vertaalde hij werk uit het Engels en Duits van uiteenlopende auteurs als John Updike en Franz Kafka.

Van Toorn is ook de auteur van twee jeugdboeken: het met een Zilveren Griffel bekroonde Rooie (Querido, 1991) en Heer Doos (Querido, 1997). Rooie bevat verhalen over het leven op een experimentele school in de jaren zestig waar de eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke vrijheid van leerlingen de voornaamste uitgangspunten zijn. Op het terrein van de jeugdliteratuur was Van Toorn …Lees verder op Wikipedia