Boek
Meertalig

De reis van Sint Brandaan : een reisverhaal uit de twaalfde eeuw

Willem Wilmink (bewerker), W.P. Gerritsen (inleider)

De reis van Sint Brandaan : een reisverhaal uit de twaalfde eeuw

In de reeks:
Tekst en hedendaagse vertaling van het Middelnederlandse reisverhaal.
Titel
De reis van Sint Brandaan : een reisverhaal uit de twaalfde eeuw
Bewerker
Willem Wilmink
Inleider
W.P. Gerritsen 1935-
Uniforme titel
Brandaen
Taal
Meertalig, Middelnederlands (1050-1350), Nederlands
Oorspr. taal
Middelnederlands (1050-1350)
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2009 | Andere uitgaves
153 p. : ill.
Aantekening
Middelnederlandse tekst naar het Comburgse handschrift naast Nederlandse vertaling
ISBN
9789044614381

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze tweetalige editie van een van de oudste Middelnederlandse teksten, de 'Reis van de heilige Brandaan', verscheen eerder als deel 1 van de serie Nederlandse Klassieken. Op de verso-zijden een kritische editie van de Comburgse redactie met woordverklaring bezorgd door Brandaan-kenners W.P. Gerritsen en S. Oppenhuis de Jong, op de recto-zijden een vertaling in verzen in hedendaags Nederlands van de hand van Willem Wilmink, met hier en daar wat commentaar ter verduidelijking van de tekst. Een inleiding, een uitleiding en een uitvoerige bibliografie ronden tekst en vertaling af. Dit boek kan beschouwd worden als de opvolger van de tweetalige editie van Maartje Draak en Bertus Aafjes (Amsterdam 1949, 2e dr. 1978). Zeer leesbaar geëditeerd, virtuoos vertaald, een prachtig boek waaraan niets ontbreekt of het zou een index op de in de tekst voorkomende eigennamen moeten zijn. Paperback.

Over Willem Wilmink

Willem Andries Wilmink (Enschede, 25 oktober 1936 – aldaar, 2 augustus 2003) was een Nederlandse neerlandicus en vooral dichter, schrijver en zanger.

Jeugd en opleiding

Wilmink werd in 1936 geboren aan de Javastraat 167 te Enschede in een socialistisch geëngageerd gezin. Hier maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee. Hij beschrijft ergens dat hij moest schuilen in de kelder. Later is het gezin verhuisd naar villa De Koepel in Usselo. Zijn vader was procuratiehouder in de textiel. Na het behalen in 1954 van zijn eindexamen Gymnasium-α aan het Christelijk Lyceum in Almelo, ging hij Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn kandidaats studeerde hij ook Geschiedenis. Gedurende zijn studie schreef hij zijn eerste gedichten en cabaretteksten. Hij publiceerde in de "Almanak van de vereniging USA" en schreef teksten voor de studentencabaretgroep "La Pie Qui Chante" (De zingende ekster). In 1960 in het laatste …Lees verder op Wikipedia

Suggesties