Rechercheur Jimmy 'Popeye' Doyle uit New York komt een grote heroi͏̈nesmokkel op het spoor
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
The French connection
Regisseur
William Friedkin
Naar het werk van
Robin Moore
Componist
Don Ellis 1934-1978
Acteur
Gene Hackman Fernando Rey Roy Scheider Tony Lo Bianco
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2004 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1971
Speelduur
ca. 99 min.
EAN
8712626011279

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een klassieke thriller uit 1971 met Gene Hackman, Roy Schneider en Fernando Rey. Rechercheur Jimmy 'Popeye' Doyle uit New York en zijn collega komen op het spoor van een grote heroïnesmokkel via Marseille. De Speelfilmencyclopedie (6e ed., 1995) geeft vier sterren: '(...) Goede aktiefilm (...). Een zeer spannende auto-achtervolging, die school gemaakt heeft en een meesterlijke rol van Hackman. (...)' Deze film won vijf Oscars, onder meer voor Beste film, Beste regisseur en Beste acteur. In 1975 werd de vervolgfilm French connection II gemaakt. Met extra's.

Over William Friedkin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

William Friedkin (Chicago, 29 augustus 1935) is een Amerikaans film- en televisieregisseur die wereldberoemd werd met twee speelfilms uit de jaren zeventig, The French Connection (1971) en The Exorcist (1973).

De eerste film leverde Friedkin een Oscar voor beste regisseur en beste speelfilm op en staat bekend als een van de beste politiethrillers aller tijden. De tweede film schreef geschiedenis als een van de engste en succesvolste horrorfilms ooit, en staat bekend als de film die het genre in de jaren zeventig nieuw leven inblies.

De grote kracht achter veel films van Friedkin is dat hij zijn verhalen op een zeer realistische manier vertelt. Zijn films hebben vaak een traag tempo waarin veel aandacht wordt besteed aan kleine details. De personages worden uitvoerig geïntroduceerd, waardoor de kijker zich goed met hen kan identificeren. Door het ruwe, ongepolijste camerawerk lijkt de film net een documentaire. Hierdoor wordt elke plotwending, hoe …Lees verder op Wikipedia

Suggesties