Boek
Nederlands
Komedie over een toverkruid dat verliefdheid opwekt.
Onderwerp
Liefde
Titel
Een midzomernachtsdroom / William Shakespeare ; vert., ingel. en van commentaar voorz. door Martin Michael Driessen
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Martin Michael Driessen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A midsummer night's dream
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2010 | Andere uitgaven
127 p.
ISBN
9789028423794 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na een inleiding over stuk en vertaling volgt de komedie over een zwoele zomernacht waarin iedereen verliefd is op iemand die houdt van een ander. Hermia moet van haar vader Egeus trouwen met edelman Demetrius, terwijl ze houdt van Lysander, die verliefd is op haar vriendin Helena, die echter houdt van Demetrius, die op zijn beurt weer houdt van Hermia. Bovendien heeft feeënkoning Oberon ruzie met zijn vrouw Titania en laat zijn knechtje Puck sap van een wilde plant in haar ogen druppelen als ze slaapt, zodat ze na het wakker worden verliefd wordt op Klos de Wever. Maar in een magische midzomernacht komt alles goed. De komedie uit ± 1595 hoort tot het beste werk van Shakespeare (1564-1616) en spreekt nog steeds erg aan door o.a. het poëtische taalgebruik, universele thema's en veel subtiele humor. De vertaling door de acteur en regisseur (1954) wiens roman 'Gars' in 2000 werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs, is modern, leest prettig en blijft vooral inhoudelijk dicht bij het o…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, en…Lees verder op Wikipedia