Tragedie van de Engelse schrijver (1564-1616) over een Deense prins die de moord op zijn vader wil wreken.
Titel
Hamlet / William Shakespeare ; vert. en toegelicht door Peter Verstegen
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Peter Verstegen
Uniforme titel
Hamlet
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The tragedy of Hamlet, prince of Denmark
Uitgever
Amsterdam: De Wilde Tomaat, © 2018 | Andere uitgaves
205 p.
ISBN
9789082687187 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De koning van Denemarken blijkt te zijn vermoord door zijn broer Claudius, die vervolgens ook nog eens met de weduwe trouwt. Wanneer de zoon van de dode koning dat ontdekt, zweert hij wraak te zullen nemen, maar iets in de omstandigheden (of in hemzelf?) weerhoudt hem keer op keer. Shakespeare's 'Hamlet' (omstreeks 1600 geschreven) is vermoedelijk 's werelds beroemdste toneelstuk en heeft talloze Engelse en anderstalige regisseurs en acteurs van naam verleid tot eigen speelstijlen en interpretaties – klassiek, modern, theatraal, psychologisch en/of Freudiaans. Nog altijd spreekt het stuk nieuwe generaties acteurs en toeschouwers aan, en in deze meest recente versie probeert Peter Verstegen een vertaling te geven die de literaire kwaliteiten van de oorspronkelijke tekst recht doet en tegelijkertijd binnen het Nederlandse taalgebied goed speelbaar en 'uitspreekbaar' is, een opdracht waarin hij goed geslaagd lijkt te zijn. Met een uitgebreid (en zeer helder) verklarend notenapparaat.

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek