Boek
Nederlands

Het temmen van een feeks

William Shakespeare (auteur), Hafid Bouazza (bewerker)
Komedie over een aanvankelijk ontembare vrouw.
Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
Het temmen van een feeks / William Shakespeare ; vert., van comment. en een naw. voorz. door Hafid Bouazza
Auteur
William Shakespeare
Bewerker
Hafid Bouazza 1970-2021
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The taming of the shrew
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2005 | Andere uitgaven
173 p.
ISBN
90-446-0561-5
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de mooie Bianca uit Padua drie aanbidders heeft, waaronder Hortensio, mag ze van haar rijke vader niet trouwen voordat haar lastige, felle oudere zus Kate is getrouwd. Gelukkig is Petruchio, een vriend van Hortensio, op zoek naar een rijke vrouw en vindt hij het een uitdaging om de feeks te temmen. Door te doen alsof hij Kate niet grof en fel, maar zacht en lief vindt, door haar te laten wachten op hun trouwdag en op hun huwelijksreis steeds te voorkomen dat ze eet en slaapt, breekt hij haar wil en wordt ze een wel erg volgzame echtgenote. Bianca kan dan ook trouwen en kiest Lucentio, waarna Hortensio trouwt met een rijke weduwe. De bekende komedie uit ± 1592 is nog steeds geestig, met uitzondering van de nu wat ouderwetse laatste scènes. Voor de voorstelling van Toneelgroep Amsterdam (première 8 mei 2005) maakte de bekroonde romanschrijver Hafid Bouazza een goede nieuwe vertaling die prettig leest, heel toegankelijk en eigentijds is, vooral in de dialogen, en recht doet aan sfeer…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, en…Lees verder op Wikipedia