Boek
Nederlands
Iets ingekorte tekst van de tragedie over de strijd van een oude koning tegen wanhoop en krankzinnigheid.
Titel
Koning Lear / William Shakespeare ; vert. en ingel. door Frank Albers
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Frank Albers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005 | Andere uitgaves
147 p.
Aantekening
Vert. uit het Engels
ISBN
90-450-0576-X

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De theaterwereld heeft het met de tragedies van Shakespeare lange tijd een beetje moeilijk gehad. Vele stukken kregen in de loop der tijden een gekuiste of aangepaste versie, zodat ze door het publiek makkelijker te pruimen waren. In de meeste koningsdrama's wordt de tiran aan het einde verdreven of gedood en krijgen we enige hoop op nieuwe en betere tijden. Soms is dit uitzicht minimaal en blijft het bij "Ik heb nog oude rechten op dit rijk" van een voorbijtrekkende Fortinbras, die niet alleen Hamlet maar bijna de hele hofhouding op Elseneur dood aantreft. Een échte happy ending doet het beter bij het publiek, dus waarom niet even hier en daar wat aan de tekst gesleuteld? Romeo en Julia kende heel wat 'verbeterde versies', waarin Julia in de grafkelder net op tijd wakker wordt om haar lippen op die van Romeo te drukken. Bij King Lear was het iets moeilijker: de goede karakters worden één na één geëlimineerd, en het stuk lijkt wel een totale overwinning van het kwaad.
Lees verder
De oude koning Lear wil zijn rijk verdelen over zijn 3 dochters, waarbij degene die het meeste van hem houdt het grootste deel krijgt. Omdat zijn 2 oudste dochters zich uitputten in valse liefdesbetuigingen, weigert de jongste mee te doen en verdeelt Lear zijn rijk over de oudsten, Goneril en Regan, en verstoot zijn oogappel Cordelia. Lear wordt echter door Goneril en Regan op straat gezet en vlucht naar Cordelia, inmiddels getrouwd met de koning van Frankrijk, en met een leger op weg om Lear te helpen. De graaf van Gloucester heeft met zijn 2 zonen eenzelfde probleem. Beide vaders hebben het kind dat het meest van hen hield enorm miskend en sterven na dit te hebben ontdekt. Deze belangrijke tragedie uit ± 1605 van de belangrijkste Engelse schrijver heeft nog steeds grote dramatische kracht, zowel door de ontwikkelingen als door de rol van de elementen. De thema's ouder- en kinderliefde zijn nog steeds actueel. De inleiding is informatief, de vertaling, oorspronkelijk voor de voorstel…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia