Tekst van de tragedie over de machtswellust van een Schots edelman.
Titel
Macbeth / William Shakespeare ; vertaald en toegelicht door Peter Verstegen
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Peter Verstegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Macbeth
Uitgever
Amsterdam: De Wilde Tomaat, 2020 | Andere uitgaves
129 p.
ISBN
9789083091105 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De ambitieuze Schotse edelman/generaal Macbeth krijgt nadat het Schotse leger de Engelsen heeft verslagen van 3 heksen te horen dat hij heer van Cawdor en later koning van Schotland zal worden. Als direct daarna een boodschapper van de koning hem vertelt dat hij als dank voor het succes heer van Cawdor is geworden wordt ambitie hem te machtig en aangespoord door zijn vrouw nodigt hij koning Duncan uit, vermoordt hem en volgt hem op. Maar hij voelt zich bedreigd, pleegt moorden, zijn vrouw krijgt last van haar geweten en sterft. Daarna wordt Macbeth verslagen en neemt de zoon van de vorige koning zijn rechtmatige plaats in. Dit is een van de beste tragedies van de belangrijkste Engelse toneelschrijver en dichter (1564-1616), hier iets ingekort in een actuele, aansprekende vertaling van Hugo Claus. Door de manier waarop de thema's ambitie, noodlot en oorlog zijn uitgewerkt blijft dit een prachtig stuk dat nog steeds zeggingskracht heeft, ook voor scholieren vanaf 15 jaar. Het wordt in n…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek