Tekst van de tragedie over de machtswellust van een Schots edelman.
Titel
Macbeth / William Shakespeare ; vertaald en toegelicht door Peter Verstegen
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Peter Verstegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Macbeth
Uitgever
Amsterdam: De Wilde Tomaat, © 2020 | Andere uitgaven
129 p.
ISBN
9789083091105 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Peter Verstegen, bekroond schrijver/vertaler, heeft van Shakespeare eerder de sonnetten en verschillende toneelstukken vertaald (o.a. ‘Hamlet’, ‘Othello’). Hij is voorstander van ‘modern niet-modieus taalgebruik’ en probeert opvallende stijlkenmerken (bv. blanke metrische versregels) zoveel mogelijk recht te doen. In ‘Macbeth’ vraagt dat wel wat toelichting (7 blz. verhelderende noten), maar levert het vooral een getrouwe, vaak boeiende en soms geniale vertaling op. Bv. in de beroemde ‘portiersmonoloog’: 'Drank maakt hitsig en maakt niksig, laat steigeren en weigeren'. ‘Macbeth’, ook wel 'het Schotse stuk', stamt uit 1605, na het zgn. ‘Gunpowder Plot’, om steun te betuigen aan de Schotse (en vanaf dan ook Engelse) koning James VI. De gruweldaad van Macbeth en zijn vileine vrouw - zij doden hun koning om zelf een koningspaar te worden - staat uiteraard centraal. Maar het echtpaar is kinderloos, hun regime uit misdaad geboren en wreed. Dus zal een ander, roemrijk koningsgeslacht volgen…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, en…Lees verder op Wikipedia