Toneeltekst over een machtswellustige Schotse edelman. Met uitvoerige inleidingen en toelichtingen.
Titel
Macbeth
Naar het werk van
William Shakespeare
Auteur
Catherine Mory Olivier Poli
Taal
Engels
Uitgever
Paris: Larousse, 2016 | Andere uitgaven
48 p. : ill.
Aantekening
Vereenvoudigde uitgave
ISBN
9782818704899 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Macbeth, een dapper Schots edelman, verneemt van drie heksen dat hij voorbestemd is om de troon te bezetten. Die voorspelling is voor hem aanleiding genoeg om zijn machtswellust de vrije loop te laten: hij vermoordt de koning en heerst met bloedige hand. Geheel volgens de voorspelling gaat hij echter eveneens door het zwaard ten onder. Shakespeare's beroemde klassieke tragedie (1605-'06) heeft nog niets aan kracht ingeboet, en schetst in de titelfiguur een zeer accuraat en indringend portret van de vleesgeworden zucht naar macht: het einde, waarbij zijn gewetenswroeging en zijn koppige grootheid om voorrang strijden, is nog altijd ongeëvenaard. Hier de tragedie in de bekende Arden-editie, met een zorgvuldig geëditeerde tekst, zeer veel toelichtingen en commentaren op dezelfde bladzij als de tekst, een uitvoerige en geïllustreerde inleiding tot het stuk en een overzicht van de kritische ontvangst; in dit deel helaas geen register.

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, en…Lees verder op Wikipedia