Tragedie waarin jaloezie fatale gevolgen heeft.
Onderwerp
Jaloezie
Titel
Othello / vertaald en toegelicht door Peter Verstegen
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Peter Verstegen
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Othello
Uitgever
Amsterdam: De Wilde Tomaat, © 2018 | Andere uitgaven
177 p.
ISBN
9789082687194 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De grote krijgsheer Othello is de belangrijkste commandant van het Venetiaanse leger dat in 1604 strijdt tegen de Turken. Wanneer hij echter iemand anders dan zijn vaandrig Jago in een belangrijke functie benoemt, besluit de laatste wraak te nemen. Dus maakt hij het spook van de jaloezie in Othello wakker door de ontrouw van de vrouw met wie hij net getrouwd is te suggereren, met catastrofale gevolgen. Eén van Shakespeare's belangrijkste tragedies, waarin hij de dramatische consequenties van overmatig verhitte passie op grootse wijze uitwerkt. Bovendien is Othello van Afrikaanse afkomst en daardoor automatisch een buitenstaander, een gevoel dat hem nog extra prikkelbaar maakt. De vertaler heeft dit klassieke stuk willen overzetten met alle retoriek intact, maar ook op zodanige wijze dat het normaal speelbaar is, en op beide vlakken is zijn vertaling meer dan geslaagd. Een dramatisch werk dat ook vier eeuwen later nog urgent is. De pijn van de titelfiguur blijft voelbaar en de ontknopi…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, en…Lees verder op Wikipedia