Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Busbeke, of De thuiskomst

Willy Spillebeen (auteur)
Ogier van Busbeke (1520-1591) kijkt op zijn sterfbed terug op de acht jaren die hij als gezant van Oostenrijk in Turkije verbleef.
Titel
Busbeke, of De thuiskomst
Auteur
Willy Spillebeen
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000
443 p. : ill.
ISBN
90-6306-421-7 (hardback) 9789063064211 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ogier van Busbeke (1520-1591) is acht jaar gezant van Oostenrijk in Turkije geweest. Geen gemakkelijke job, want de verhoudingen tussen beide landen waren slecht en vaak was hij bijna een gevangene. Deze roman beschrijft zijn laatste levensdagen met vele uitvoerige terugblikken op zijn Turkse jaren. Grondig en goed gedocumenteerd, dat zeker, maar wel wat erg breed uitgesponnen. Ogier was een typische vertegenwoordiger van het humanisme en een veelzijdige geleerde en een bekwame diplomaat. Her en der kan men zich afvragen of de auteur niet wat al te gemakkelijk hedendaagse opvattingen toeschrijft aan zijn hoofdpersoon. Het zeer kloeke boek is goed geschreven en heel mooi uitgegeven. Het geeft ruim zicht op weinig bekende aspecten van die bewogen tijd. Vrij kleine druk.

Over Willy Spillebeen

Willy Spillebeen (Westrozebeke, 30 december 1932) is een Belgische auteur uit Menen, West-Vlaanderen. Spillebeens oeuvre bezit een opvallende eenheid qua thematiek en levensbeschouwing. De sleutelbegrippen tot de gedichten keren terug in de romans en verhalen. De vaak sterk symbolisch geladen beelden uit zijn poëzie zijn ook terug te vinden in zijn proza en worden daar aangevuld met een naturalistische natuurbeschouwing. Schrijven is de zingeving van zijn bestaan. De werken van Spillebeen kunnen worden gezien als een geschreven zoektocht die gaat van chaos naar orde, van verbrokkeling naar eenheid en van metafysieke twijfel naar een vrijzinnig geloof in de persoonlijke verantwoordelijkheid van de mens.

Biografie

Willy Spillebeen werd in 1932 geboren te Westrozebeke, West-Vlaanderen. Hij groeide op in een landbouwersgezin. Zijn moeder was heel gelovig, zijn vader eerder liberaal en anti-klerikaal. Zijn vader wilde dat hij zou ver…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek