Boek
Nederlands

De geschiedenis van een steenbok

Willy Spillebeen (auteur), Patrick Lateur (samensteller)
Keuze uit het werk van de Vlaamse dichter (1932- ) uit de periode 1952-2002.
Titel
De geschiedenis van een steenbok / Willy Spillebeen ; samengest. en ingel. door Patrick Lateur
Auteur
Willy Spillebeen
Samensteller
Patrick Lateur
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2002
158 p.
ISBN
90-76895-49-X

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Chronologisch geordende selectie van de beste gedichten van Willy Spillebeen (º1932, Westrozebeke), die ook gewicht in de literaire schaal legt als essayist, criticus en vertaler. Alleen al in Vlaanderen mag hij daarom niet over het hoofd gezien worden. In Nederland is hij vooralsnog weinig bekend. Spillebeen is weliswaar geen topdichter, maar wel de maker van poëzie die een groot publiek aan kan spreken. Hoewel hij verschillende registers bespeelde, bleven de centrale thema's altijd gericht op leven, liefde en dood. De nu 120 gekozen verzen uit 8 bundels overspannen een periode van 1959 tot nu, inclusief een paar ongepubliceerde nieuwe teksten. Patrick Lateur schreef een relevante en prettig leesbare inleiding van 11 pagina's, waarin terecht verwezen wordt naar o.a. Nijhoff en Gerhardt.

Over Willy Spillebeen

Willy Spillebeen (Westrozebeke, 30 december 1932) is een Belgische auteur uit Menen, West-Vlaanderen. Spillebeens oeuvre bezit een opvallende eenheid qua thematiek en levensbeschouwing. De sleutelbegrippen tot de gedichten keren terug in de romans en verhalen. De vaak sterk symbolisch geladen beelden uit zijn poëzie zijn ook terug te vinden in zijn proza en worden daar aangevuld met een naturalistische natuurbeschouwing. Schrijven is de zingeving van zijn bestaan. De werken van Spillebeen kunnen worden gezien als een geschreven zoektocht die gaat van chaos naar orde, van verbrokkeling naar eenheid en van metafysieke twijfel naar een vrijzinnig geloof in de persoonlijke verantwoordelijkheid van de mens.

Biografie

Willy Spillebeen werd in 1932 geboren te Westrozebeke, West-Vlaanderen. Hij groeide op in een landbouwersgezin. Zijn moeder was heel gelovig, zijn vader eerder liberaal en anti-klerikaal. Zijn vader wilde dat hij zou ver…Lees verder op Wikipedia

Suggesties