Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Bourgondiërs : de Nederlanden op weg naar eenheid 1384-1530

Wim Blockmans (auteur), Walter Prevenier (auteur)

De Bourgondiërs : de Nederlanden op weg naar eenheid 1384-1530

Overzicht van de periode der Bourgondische hertogen in de geschiedenis van de Nederlanden.
Titel
De Bourgondiërs : de Nederlanden op weg naar eenheid 1384-1530
Auteur
Wim Blockmans Walter Prevenier
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2000 | Andere uitgaves
288 p. : ill.
ISBN
90-290-5528-6
Plaatsingssuggestie
934.3 (SISO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 34 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Bourgondiërs nemen in de geschiedenis van de late Middeleeuwen een bijzondere plaats in en dit om twee redenen. In de eerste plaats is Bourgondië interessant omwille van zijn opvallende staatkundige ontwikkeling en droeg het waarschijnlijk de kiemen in zich voor een groot 'Europees Rijk'. In de tweede plaats liggen de hertogen aan de basis van een autonome staat in de Nederlanden. De Bourgondiërs slaagden er immers in de oorspronkelijke onafhankelijke hertogdommen, graafschappen en heerlijkheden van de Nederlanden steeds meer te verenigen tot 17 provincies. Hun verdere evolutie is bekend. Door vererving werden ze een onderdeel van het Habsburgse keizerrijk en later van het Spaanse wereldrijk. Deze evolutie bracht meteen ook de scheiding van de 17 provincies in een noordelijk en zuidelijk deel mee. Voorliggend boek werd geschreven door twee specialisten op dit gebied. Het is chronologisch opgebouwd en heeft vooral oog voor de stucturele en bestuurlijke opbouw van het rijk. Waar n…Lees verder
Een helder en duidelijk overzicht van de periode der Bourgondische hertogen in de geschiedenis van de Nederlanden, geschreven door twee specialisten op dit terrein; dit als korte karakteristiek van deze studie. De auteurs weten goed inzichtelijk te maken op wat voor manier het uitgebreide complex der Bourgondische landen uiteindelijk vorm kreeg: d.m.v. huwelijken, oorlogen, opportunisme en intriges. In negen hoofdstukken wordt de periode van 1384 tot 1530 doorlopen, afgesloten met een conclusie getiteld 'De Bourgondische nalatenschap'. Ondanks de zeer 'open' taal is toch wel enige voorkennis nodig, temeer daar dikwijls bepaalde gegevens/feiten bekend verondersteld worden. De geïnteresseerde lezer kan zich overigens via de tamelijk uitgebreide bibliografie nog verder informeren. Met alfabetisch register en stamboom. Omslag in roze met afbeelding van een miniatuur, belettering in blauw en rood.

Over Wim Blockmans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door owner of copyright: NIAS-KNAW

Willem Pieter (Wim) Blockmans (Antwerpen, 26 mei 1945) is een Belgisch historicus en voormalig hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceert voornamelijk over de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne tijd.

Blockmans studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Gent, waar hij in 1973 promoveerde op een proefschrift over burgers en politiek in Vlaanderen in de late Middeleeuwen. Na zijn afstuderen werkte hij aan de Universiteit van Gent en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1987 werd hij hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij werd in september 2002 tevens rector van het Netherlands Institute for Advanced Study. In september 2010 nam hij als hoogleraar afscheid van de Universiteit Leiden.

Blockmans is lid van de British Academy, de Royal Historical Society, de Academia Europaea en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ook is hij buitenlands lid van de Koninklijke Vlaamse Academie v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties