Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Blits! : de taal van de jaren zestig

Wim Daniëls (auteur)
+1
Blits! : de taal van de jaren zestig
×
Blits! : de taal van de jaren zestig Blits! : de taal van de jaren zestig

Blits! : de taal van de jaren zestig

Overzicht van Nederlandse woorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor de jaren zestig.
Titel
Blits! : de taal van de jaren zestig
Auteur
Wim Daniëls
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, © 2015
222 p. : ill.
ISBN
9789400401105 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 844 (SISO) Nederlands ; Nederlands (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De jaren zestig spreken voor veel mensen tot de verbeelding. Een boek over die periode is dan ook bij voorbaat een succes. Taalfreak Wim Daniëls (1954) schreef eerder het boek 'Mieters!'* over de jaren vijftig en bijt zich nu vast in het taalgebruik van de jaren zestig. Na een leuke inleiding over de persoonlijke belevenissen van de auteur passeren woorden als hippie, gastarbeider en wauw de revue. Hij schrijft over slogans als: 'glaasje op, laat je rijden', 'kaas uit het vuistje' en, zoals hij het mooi noemt: beklijvende namen, zoals 'Berlijnse Muur', 'Gooise Matras' en 'Mies'. Uit een artikel van de Haagse Post uit 1969 haalt Daniëls een lijst met 'jarenzestigjargon', zoals: klootjesvolk, ludiek en gezagscrisis en uitdrukkingen als: 'gaat ver hoor' en 'langharig werkschuw tuig'. Hij besluit het boek met een hoofdstuk over 'verengelsing'. Terecht, want veel woorden uit die tijd komen uit de Engelse taal, denk aan image, living, leasen en paperback. Fraai en met veel zorg samengesteld…Lees verder

Over Wim Daniëls

CC BY 3.0 - Foto van/door Wies Verberne

W.Th.M.G. (Wim) Daniëls (Aarle-Rixtel, 11 oktober 1954) is een Nederlandse schrijver, taalkundige, cabaretier en spreker.

Biografie

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.

Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges.

Samen met Kasper Boon maakte hij in 1999 het bordspel Het grote taalspel.

Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen, waaraan hij nu nog incidenteel een bijdrage levert. Van 2012 tot 2014 was hij vaste gast bij het tv-programma…Lees verder op Wikipedia