Boek
Nederlands

Het recht om te sterven

Wim Distelmans (auteur)

Het recht om te sterven

Overzicht van medische en ethische keuzes rondom het levenseinde, gericht op de situatie in Vlaanderen.
Titel
Het recht om te sterven
Auteur
Wim Distelmans
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Luster, 2012
118 p.
ISBN
9789460581076 (paperback)
Plaatsingssuggestie
603.1 (SISO) Dood ; Euthanasie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boekje legt uit welke ethische en medische keuzes er zijn rond het einde van het leven en wat deze precies inhouden. Ook gaat het in op de te nemen maatregelen, zoals benodigde papieren. Zo wordt duidelijk gemaakt dat er naast euthanasie nog andere mogelijkheden zijn: staken van zinloos behandelen, pijnstilling, palliatieve-sedatieve levensbeëindiging zonder verzoek en hulp bij zelfdoding. Met een literatuuroverzicht en een lijst van nuttige adressen (in België). De schrijver is oncoloog in Brussel en een groot promotor van palliatieve zorg. Het is een bondig en duidelijk boekje, gericht op de Vlaamse lezer en situatie. Pocketuitgave; normale druk.

Over Wim Distelmans

Wim Distelmans (Brasschaat, 2 februari 1952) is een Belgisch oncoloog, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, voorvechter in België voor de erkenning van palliatieve zorg en voor de mogelijkheid om euthanasie te kunnen laten uitvoeren.

Biografie

Distelmans volgde lager onderwijs in Antwerpen en Brasschaat en middelbaar onderwijs in het Koninklijk Atheneum Brasschaat (Latijn-Wiskunde). Zijn hogere studies volgde hij aan het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen en aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij studeerde tussen 1988 en 1992 radiotherapie en oncologie aan de VUB alwaar hij oprichter, specialist en professor palliatieve geneeskunde is.

Wim Distelmans stond als oprichter mee aan de wieg van de oprichting van de verschillende organisaties die deel uitmaken van het expertisecentrum Waardig Levenseinde w.e.m.m.e.l.. Hij is onder andere voorzitter van het Forum Palliatieve Zorg, Omega en het Cédric Hèle …Lees verder op Wikipedia