Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Grens : roman : over seksualiteit en haar schaduwkant

Wim Geysen (auteur)
+1
Grens : roman : over seksualiteit en haar schaduwkant
×
Grens : roman : over seksualiteit en haar schaduwkant Grens : roman : over seksualiteit en haar schaduwkant

Grens : roman : over seksualiteit en haar schaduwkant

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Bij het boodschappen doen herkent Sofie het gezicht van een man uit haar verleden. Ze was nog maar tien jaar oud, toen hij haar iets onvergeeflijks aandeed. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Grens : roman : over seksualiteit en haar schaduwkant
Auteur
Wim Geysen
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2016 | Andere uitgaves
147 p.
ISBN
9789461315380 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ruben is 17 als hij op een nacht de kamer van Sofie, het 10-jarige zusje van zijn beste vriend, binnensluipt en haar onzedelijk betast. Jaren later stuit de inmiddels volwassen Sofie bij het boodschappen doen op een bekend gezicht: Ruben, de man die haar misbruikte. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen? En welke littekens laat dit seksueel misbruik na, zelfs jaren later nog? Ruben en Sofie wisselen elkaar af als ik-figuur op bepalende momenten in hun leven. De Vlaamse schrijver maakte in opdracht van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling een educatief theaterstuk over seksueel overschrijdend gedrag. Dit boek is daar een iets uitgebreidere prozaversie van. Dat het zijn oorsprong in het theater vond, is goed te merken: het bevat veel dialoog en is aan de dunne kant. Het verhaal drijft op behoorlijk wat clichés (een 10-jarige Sofie die haar poppen met elkaar laat vrijen) waardoor het de nodige thematische diepgang mist. Het kan eventueel als uitgangspunt dienen in een klassikaal ges…Lees verder

Grens

'Grens' is een boek over een volwassen vrouw die terugkijkt op het seksuele misbruik uit haar jeugd. Dat dit traumatiserend was, hoeft geen betoog. Voor de dader is dit boek bijzonder mild. Het toont ons hoe ook hij heeft afgezien van zijn daden en soms gruwelt van zijn jongere zelf.

Het is interessant om te zien hoe dit gebeuren doorheen de ontwikkeling van deze twee mensen invloed op hen heeft gehad. De verschillende hoofdstukken geven steeds een periode uit het leven van Sofie of Ruben weer. Zo leren we hen al van kleins af aan kennen. Het boek is niet chronologisch opgebouwd, wat de spanningsboog ten goede komt.

Hoewel het boek vlot en op maat van een jongere geschreven is, lijkt het me voor hen niet evident om je in te leven in het leven van een 36-jarige met een zoontje. Dit zal waarschijnlijk gemakkelijker zijn in het theaterstuk dat aan de basis ligt van dit boek. De keuze om dus ook volwassenen in het verhaal te betrekken, is zeker te verantwoorden. E…Lees verder

Over Wim Geysen

Wim Geysen (Brasschaat, 25 november 1970) is een Belgisch auteur en acteur.

Levensloop

Geysen debuteerde op zestienjarige leeftijd als acteur in het kindertoneelstuk Koning van Katoren, naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw. In 1997 kwam zijn eerste roman uit: Lek. Nadien schreef Geysen zeven (non-)fictieboeken en een twintigtal theaterstukken. Sinds 2000 werkt hij als professioneel (theater)auteur, acteur, muzikant en regisseur. Geysen is zaakvoerder van Wim Geysen Producties en de bezieler van Oerbos, een muziekproject dat woord verbindt met muziek en beeldende kunst. Samen met een groep acteurs, muzikanten en technici wil hij op een artistieke wijze maatschappelijk relevante thema's bespreekbaar maken. Dat gebeurt in samenwerking met verenigingen, bibliotheken, cultuurcentra en diverse Vlaamse (hoge)scholen.

Geysen schreef, regisseerde en speelde in de stukken: