Boek
Nederlands

Vogels zien en horen : ontdekkingen voor kinderen en hun ouders

Wim J. Van der Steen (auteur), Elwin Van der Kolk (illustrator)

Vogels zien en horen : ontdekkingen voor kinderen en hun ouders

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Hoe leven vogels, waarom zingen ze en hoe zorgen ze voor hun jongen? Met paginagrote kleurentekeningen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Onderwerp
Vogels
Titel
Vogels zien en horen : ontdekkingen voor kinderen en hun ouders
Auteur
Wim J. Van der Steen
Illustrator
Elwin Van der Kolk
Taal
Nederlands
Uitgever
Zeist: KNNV Uitgeverij, 2009
56 p. : ill.
ISBN
9789050113052
Plaatsingssuggestie
598.3 (SISO) Vogels (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 20 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Soms weet een boek je te overtuigen nog voor de kaft werd opengeslagen. De eerlijkheid gebiedt ons ook wel te zeggen dat een mooie cover je even vaak een desillusie bezorgt, eenmaal je verder doorbladert. Maar in dit geval wordt de eenvoudige, rustige lay-out doorheen het hele boekje behouden en sluit de inhoud aan bij het doel om 'kinderen en ouderen te laten ontdekken'.
Uitgeverij KNNV, bekend van de natuurgidsen, haalde met Wim Van der Steen een vogelkenner in huis. De auteur liet zich bijstaan door een nalezer van zeven jaar oud, opdat de tekst op het niveau van kinderen bleef. Een puik idee, maar dat heeft er helaas niet voor gezorgd dat de lengte van de teksten werd aangepakt. Van der Steen kan zichzelf een beetje verliezen in langdradige uitleg.
Het concept is vrij eenvoudig: een mooie, paginagrote waterverftekening van een vogel, van de hand van Elwin van der Kolk, wordt gecombineerd met één bladzijde tekst. De rode draad door het verhaal is de merel. In de inleiding…Lees verder
De auteur (bioloog/filosoof) toont in dit vierkante boekje verschillende aspecten uit het leven van vogels. Hoe de merel een regenworm vangt, waarom een torenvalk bidt, hoe de kleuren van een pimpelmeesmannetje toch heel anders zijn dan die van het vrouwtje, of dat een reiger heel slim kan zijn, spreeuwen mooi samen kunnen vliegen en gierzwaluwen bijna alles in de lucht doen, komt in een duidelijke taal aan de orde. Tevens wordt aandacht besteed aan de bioloog Konrad Lorenz, die een tijdje de taak van moeder voor een groep jonge ganzen over heeft genomen, en de verschillen tussen een vleeseter en een vegetariër. De informatieve tekst staat zonder poespas in eenvoudige taal. Soms is er wel veel tekst op een pagina opgenomen. De toon is vriendelijk en kindgericht. Gedetailleerde, paginagrote, getekende illustraties in natuurgetrouwe kleuren begeleiden de tekst. Een leerzame verdieping over verschillende soorten vogels om huis en tuin. Vol interessante wetenswaardigheden. Zowel een regis…Lees verder

Suggesties