Boek
Nederlands

Wie heeft de wolken gemolken ?

Wim Vromant (auteur), Dorus Brekelmans (illustrator)
+1
Wie heeft de wolken gemolken ?
×
Wie heeft de wolken gemolken ? Wie heeft de wolken gemolken ?
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Marjon en haar vader ontsnappen aan de herrie thuis. Want Marjon heeft een nieuw zusje dat veel huilt. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Wie heeft de wolken gemolken ? / Wim Vromant ; prenten Dorus Brekelmans
Auteur
Wim Vromant
Illustrator
Dorus Brekelmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
[27] p. : ill.
ISBN
90-5838-248-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het spoor van Geert de Kockere en Ienne Biemans schrijft Wim Vromant versjes die geïnspireerd zijn door bakerrijmen. Van die oude rijmen hebben ze op de eerste plaats de associatieve opbouw waarbij het ene woord het andere oproept zonder dat ze op het eerste zicht iets met elkaar te maken hebben. Soms zorgen dubbele betekenissen voor vreemde sprongen ('ruiten' doet het versje zwenken van 'glas' naar 'kaartspel' en soms doen rijmen dat (zo rijmt 'wolken' op 'gemolken'). Eveneens typerend zijn de klinkende namen als 'Lisetje', 'Sietse van de waterkant' of 'Roselinde', neologismen als 'zevendagendoosje' en woorden uit de volkstaal als 'krommenaas'. De dichter is ook geboeid door bijzondere samentrekkingen als 'zorgenkind', 'zwanenzang' 'vrouwentongen' of 'beddensprei'.

Ten slotte zijn de versjes bijzonder klankrijk door de vele klinker- en medeklinkerrijmen (al durft de dichter hiermee te overdrijven). Zoals veel oude bakerrijmen en sprookjes nodigen de versjes van Wim Vromant …Lees verder
Bundel met tweeëntwintig losse (kinder)gedichten, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad, die niet allemaal erg vrolijk van toon en inhoud en niet altijd gemakkelijk te doorgronden zijn. Vanuit een enigszins filosofisch perspectief wordt een aantal terugkerende, vooral sterk emotioneel gekleurde items zoals verdriet, liefde, dood en blindheid verdicht. Maar ook 'zoeken' en 'zee' behoren tot de overdachte onderwerpen. De aardig ritmisch lopende verzen met wisselend eind-, binnen- en middenrijm en alliteratie zijn soms absurdistisch, nonsensicaal of onrealistisch, maar vertonen ook kenmerken van het bakerrijmpje. De gedichten, alle zonder titel, staan diagonaal in twee kolommen, twee per (soms gekleurde) pagina in een iets te klein lettertype, met een ruime bladspiegel en fladderzetsel, afgedrukt. De titel van de bundel is ontleend aan de inhoud van één van de opgenomen gedichten. Bij eerste aanblik wordt een prentenboekuitgave verondersteld. Elke rechterpagina is voorzien van een pa…Lees verder

Wie heeft de wolken gemolken?

‘Wie heeft de wolken gemolken?’ is de eerste poëziebundel van Wim Vromant. Er zijn 22 gedichten in opgenomen die per twee op een bladzijde staan geschikt. De tegenoverliggende bladzijde bevat een ietwat aparte illustratie die een soort kleurrijke, kubistische collage lijkt te zijn. De gedichten staan op rijm en er wordt gejongleerd met woorden en klanken. Het ritme klopt en ook herhaling speelt een belangrijke rol. Sommige gedichten zijn ernstig, soms weemoedig, andere vrolijk en verschillende onderwerpen komen aan bod. De meer serieuze verzen gaan over kindervragen, angst, sterven, verdriet en alleen zijn. In de grappige gedichten laat de schrijver zijn fantasie de vrije loop, met prinsesjes of kikkers in de hoofdrol. Vraag is echter een beetje wie hier iets mee is, want kinderen vinden er zeker geen antwoord in en ook de illustraties zullen hen niet aanspreken, hoewel het geheel zeer verzorgd is. Voor volwassenen lijkt deze rijmelarij dan weer iets te simpel en te kinderachtig.