Twee Dalmatie͏̈r honden gaan op zoek naar hun jongen die door een wrede vrouw zijn gestolen
Titel
101 dalmatiërs
Regisseur
Wolfgang Reitherman Clyde Geronimi Hamilton Luske
Naar het werk van
Dodie Smith
Componist
George Bruns
Uniforme titel
101 dalmatians
Taal
Engels
Parallelle titel
101 dalmatiens
Uitgever
Disney, © 2012
1 blu-ray
Oorspr. opname
1961
Speelduur
79 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels voor slechthorenden
EAN
8717418370282

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Klassieke Disney tekenfilm uit 1961. Het verhaal van deze zeventiende avondvullende Disney film draait om de vijftien puppy's van het hondenechtpaar Pongo en Perdita. De boosaardige Cruella de Vil, een vrouw met een voorkeur voor bontjassen, kidnapt de puppies. Met de hulp van andere dieren weten Pongo en Perdita hen te bevrijden. De Speelfilmencyclopedie noemt dit een van de beste tekenfilms uit de jaren zestig. 'Door geldgebrek worden ze tegenwoordig niet meer zo mooi getekend!' 3 sterren. De film is mooi digitaal gerestaureerd en voorzien van bonusmateriaal. Voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Over Wolfgang Reitherman

Wolfgang (Woolie) Reitherman (München, 26 juni 1909 - Burbank, 22 mei 1985) was een Amerikaanse filmregisseur, tekenaar, filmproducent en lid van de zogenaamde Disney's Nine Old Men.

Na zijn jeugd deels in München en in het Amerikaanse Sierra Madre te hebben beleefd, sloot hij zich in 1933 aan bij de animatieafdeling van Disney. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij zich in bij het leger en verliet de studio voor een periode.

Hij werkte onder andere aan vele bekende scènes in de Disneyanimatiefilms. Hierbij is het opvallend dat Reitherman zich vooral richtte op actiescènes (de achtervolging van de Headless Horseman in The Adventures of Ichabod and Mr. Toad, het gevecht met de draak in Doornroosje, de krokodillenscènes in Peter Pan, etc). In 1959 werd hij Disneys belangrijkste regisseur. Tussen 1959 en 1977 regisseerde hij Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Merlijn de Tovenaar, Jungle Boek, De Aristokatten, Robin Hood, Het Grote Verhaal van Winnie de PoehLees verder op Wikipedia

Suggesties